Ankka

Ankan liha on maukasta. Siinä on paljon rasvaa, jota taitetaan monessa reseptissä kirpeän lisäkkeen, esimerkiksi kastikkeen tai hedelmien avulla. Lasiin kaadettavassa juomassa saa olla ryhtiä ja aromikkuutta.

Juomasuositus
Juomasuositus
Ankan pariksi käyvät suhteellisen keveät marjaisat ja raikkaat punaviinit, jotka toimivat täyteläisen linnun kanssa hapokkuutensa ansiosta. Rypälelajikkeista Pinot Noir on klassinen valinta. Jos haluat runsaamman viinin, esimerkiksi vivahteikkaat ja kehittyneet punaviinit ovat yleensä oiva vaihtoehto.

Oluista sopivat esimerkiksi ryhdikkäät pils ja ale, vaikka india pale ale.

Paahdettu ankanrinta jätetään usein sisältä punaiseksi. Ruokalaji on poikkeus sääntöön, jonka mukaan lintuviini ei voi olla tanniininen.

Ankanrinta on yleinen ruokalaji Bordeaux’ssa, joten lasiin sopii ryhdikäs Bordeaux'n alueen punaviini, etenkin vivahteikas ja kehittynyt. Laadukas, sopivan hapokas pinot noir on sekin varma valinta. Voit kokeilla myös esimerkiksi Chilen merlot’ta tai carmenèrea.  

Ankka appelsiinikastikkeessa ja muut hedelmäiset ankkaruoat viihtyvät pinot noirin ohella hedelmäisen valkoviinin tai siiderin kanssa. Kokeile esimerkiksi pinot gris’tä, kuivaa tai puolikuivaa gewürztramineria tai Alsacen rieslingiäEnglantilaisten tai ranskalaisten maalaissiidereiden runsas hedelmäisyys tukee puolestaan appelsiinikastikkeen makeutta ja niiden tallisuus tuo aterialle vastapainoa, luoden siitä tasapainoisen kokonaisuuden.

Ankkaconfit on Lounais-Ranskan ruokalaji, jossa lintu haudutetaan ylikypsäksi omassa rasvassaan. Valitse pehmeänmakuisen ruoan pariksi raikastava pinot noir tai ruokalajin alkuperään sopivasti Lounais-Ranskan punaviini. Myös marjaisan hedelmäiset Rhônen punaviinit toimivat yleensä hyvin.  

Pekingin ankka on kiinalainen klassikko, jossa ankka on paahdettu rapeaksi. Sen kanssa lasiin sopii niin ikään kevyt mutta hapokas pinot noir, mutta myös esimerkiksi barbera on harkitsemisen arvoinen vaihtoehto. Valkoviineistä etenkin aavistuksen mausteinen pinot gris käy mainiosti. Se on erityisesti paikallaan, kun ruoka tarjotaan tulisenmakean hoisin-kastikkeen kanssa. Oluena toimivat esimerkiksi ryhdikkäät pils ja india pale ale.