Kana, broileri

Broilerin liha on vaaleaa ja miedon makuista. Broileria ja kanaa voi valmistaa niin keittämällä, paistamalla, uunissa kuin grillaamalla. Ruoan voi myös maustaa monella tapaa.

Juomat ovat yleensä kevyitä, mutta mitä enemmän kanaruoassa on makua, sitä täyteläisempi juoma sopii myös lasiin.

Juomasuositus
Juomasuositus
Yleisesti ottaen broilerin kanssa käyvät valkoviineistä etenkin aromikkaat viinit makutyypeistä vivahteikas ja ryhdikäs sekä runsas ja paahteinen. Valitse vaikka makutyyppien Chardonnay-lajikkeesta tehty viini, joka tulee Australiasta, Chilestä tai Argentiinasta.

Punaviineistä sopivat varsinkin kevyehköt marjaisat ja raikkaat sekä pehmeät ja hedelmäiset. Ota esimerkiksi Pinot Noir -lajikkeen viini vaikka Chilestä. Myös esimerkiksi beaujolais, côtes-du-rhône ja Barbera-lajikkeen viinit käyvät mainiosti.

Myös kuiva roseeviini on toimiva, sopivan kevyt ja raikas vaihtoehto.

Oluista kanaruoille sopivat etenkin vaaleat, melko kevyet ja raikkaat pils, lager ja vehnäolut.

Coq au vin eli kukkoa punaviinissä on Bourgognen maakunnan perinneruoka, joka maistuu mainiolta Bourgognen alueen punaviinin seurassa. Myös muut marjaisat ja raikkaat punaviinit käyvät hyvin tälle suhteellisen miedonmakuiselle pataruoalle.

Coq au riesling eli kukkoa rieslingviinissä on Alsacen maakunnan erikoisuus, jolle sopii vastaavasti Alsacen rieslingviini. Myös muut vivahteikkaat ja ryhdikkäät valkoviinit käyvät padan raikkaan aromikkaaksi pariksi.

Kiovan kana on valkosipulivoilla täytettyä ja leivitettyä kananrintaa. Rasvaiselle ruoalle sopii marjaisa ja raikas punaviini, jonka raikas hapokkuus tasapainottaa makua. Kokeile esimerkiksi saksalaista tai itävaltalaista punaviiniä. Valkoviini voi olla joko runsas ja paahteinen tai vivahteikas ja ryhdikäs, esimerkiksi makutyypin grüner veltliner. Oluista sopivat etenkin kokonaisuutta raikastavat pils ja lager.

Gumbo on kreolikeittiöön kuuluva mausteinen kanapata, johon käytetään myös äyriäisiä ja okraa. Sen runsasmakuiseen seuraan sopii runsas ja paahteinen valkoviini. Olutlasiin käy mausteisuutta keventävä lager.

Piri piri -kana on Portugalissa ja Etelä-Afrikassa suosittu, samannimisellä chilimausteella maustettu kanaruoka. Lasiin sopii melko täyteläinen punaviini eli vaikka eteläafrikkalainen merlot tai pinotage tai portugalilainen mehevä ja hilloinen punaviini. Myös muut mehevät ja hilloiset punaviinit käyvät, valitse esimerkiksi Zinfandel-lajikkeen viini.