Noutopöytä

Perinteisessä skandinaavisessa noutopöydässä on tarjolla sekä kylmiä että lämpimiä ruokia, jälkiruokia sekä mahdollisesti juustoja. Ruokaa haetaan tarjoilupöydästä useita kertoja. 

Juomasuositus
Noutopöytä

Noutopöytä eli buffet on yleinen perhejuhlissa ja muissa ison seurueen tilaisuuksissa. Noutopöytäperiaate näkyy myös perinteisessä suomalaisessa pitopöydässä, johon kuuluu yleensä skandinaavisten noutopöytäruokien ohella paikkakunnan omia perinneruokia.

Noutopöydän perinteisiä juomia ovat olut, vesi ja kotikalja. Oluista monipuoliseen pitopöytään sopivat etenkin lagerit ja pilsit, jotka ovat pöydän moninaisten makujen keveän raikkaita pareja. Myös esimerkiksi astetta runsaammat tummat lagerit toimivat usein perinteisessä noutopöydässä.

Tarjolle voi laittaa useampia erilaisia oluttyyppejä, jolloin vieraat voivat valita mieleisensä.

Nykyisin noutopöydän juomana tarjotaan usein myös valko- ja punaviiniä. Koska tarjolla on useita erilaisia ruokalajeja, viinien pitäisi sopia niistä mahdollisimman monen makuun. Viinin kannattaa siksi olla hedelmäinen ja melko kevyt.

Noutopöydän valkoviiniksi sopivat ennen kaikkea pirteät ja hedelmäiset, punaviiniksi taas marjaisat ja raikkaat. Moni haluaa kuitenkin hieman täyteläisemmän viinin, joten myös meheviä ja hilloisia punaviinejä kannattaa harkita.