Pasta kastikkeen kanssa

Pastaa tehdään lukemattomissa eri muodoissa. Itse pasta on kuitenkin neutraalin makuista, joten juoman valintaan vaikuttaa pastan kanssa tarjottava kastike. Samat yhdistelmät toimivat myös gnocchien eli perunasta valmistettujen taikinapalleroiden kanssa.

Juomasuositus
Pasta kastikkeen kanssa

Eri pastakastikkeille on esitetty alla viiniehdotuksia, joista monet tulevat Italiasta kuten ruokakin. Tärkein viinin valintakriteeri on, että sen täyteläisyyden kannattaa olla samalla tasolla kuin ruoan maun täyteläisyyden. Valkoviinit saavat olla raikkaan hedelmäisiä, punaviineiksi taas sopivat suhteellisen pehmeät.

Pastan seuraksi sopii mainiosti myös olut, esimerkiksi vaalea ja kevyehkö lager tai pils. Voimakkaan makuisille, vaikka lihasta valmistetuille pastoille voit valita myös aromikkaamman oluen, esimerkiksi alen

Avokadopasta viihtyy pirteän ja hedelmäisen valkoviini kanssa. Myös esimerkiksi Chilen sauvignon blanc on hyvä valinta.

Aglio e olio eli valkosipuli-öljykastike on alkujaan napolilainen pastaruoka, jonka juomaksi sopii pirteä ja hedelmäinen valkoviini esimerkiksi Pinot Grigio -lajikkeesta.

Bolognese eli jauheliha-tomaattikastike maistuu keskitäyteläisen mehevä ja hilloinen -makutyypin viinin kanssa. Valitse esimerkiksi Merlot- tai Malbec-rypäleestä tehty viini. Tietysti myös keskitäyteläinen italialainen punaviini käy, valitse esimerkiksi Veneton tai Toscanan viini.

Bottarga eli mätikastike on Sisilian erikoisuus, jossa keltin eli meriharjuksen kuivattua mätiä ripotellaan pastan päälle. Tarjoa ruokalajin kanssa sisilialaista valkoviiniä tai italialaista pirteää ja hedelmäistä valkoviiniä.

Carbonara eli miilunpolttajan pasta on pekoni-muna-kermapasta, joka tulee Lazion alueelta. Tarjoa tuhdin ruoan vastaparina italialaista pirteää ja hedelmäistä valkoviiniä tai vaikka saman makutyypin chardonnay'ta.  Myös punaviini käy, valitse esimerkiksi chianti tai keskitäyteläinen Veneton alueen punaviini.

Kermainen savulohikastike maistuu hyvältä pirteän ja hedelmäisen valkoviinin, esimerkiksi makutyypin chardonnayn, sauvignon blancin tai pinot grigion kanssa.

Milanese eli parmankinkku-sieni-oliivikastike sopii esimerkiksi soaven, verdicchion tai pinot grigion kanssa nautittavaksi. Myös punaviini käy, ota esimerkiksi Barbera-lajikkeen viini tai keskitäyteläinen Veneton alueen punaviini.

Norma on munakoiso-tomaatti-ricottajuustokastike, joka tulee Sisiliasta. Valitse sen seuraksi vaikka viini, johon on käytetty Nero d'Avola -lajiketta. Myös valkoviini käy, valitse esimerkiksi sisilialainen valkoviini.

Pesto on tahna, joka tehdään basilikasta, valkosipulista, oliiviöljystä ja parmesaanista. Sen kanssa sopivat monenlaiset viinit, esimerkiksi pirteät ja hedelmäiset valkoviinit vaikka Pinot Grigio -lajikkeesta. Myös pehmeät ja hedelmäiset punaviinit esimerkiksi Italiasta sopivat hyvin.

Puttanesca on Kampaniasta tuleva sardelli-oliivi-kapris-tomaattikastike. Valkoviineistä sen klassinen kumppani on Fiano-lajikkeen viini, mutta voit valita myös esimerkiksi pirteän ja hedelmäisen chardonnayn.

Quattro formaggi eli neljän juuston kastike on tuhti ruoka, jolle sopivat vastaavat viinit kuin carbonaralle. Valitse siis esimerkiksi italialainen pirteä ja hedelmäinen valkoviini tai saman makutyypin chardonnay.  Punaviiniksi käy esimerkiksi chianti tai keskitäyteläinen Veneton alueen punaviini.

Sienikastike viihtyy niin ikään pirteän ja hedelmäisen valkoviinin kanssa. Voit valita myös esimerkiksi soaven tai italialaisen keskitäyteläisen punaviinin, joka voi olla jopa kypsän vivahteikas ja kehittynyt.

Sitruunakastikkeen raikkaan maun kanssa sopii vastaavan raikas valkoviini esimerkiksi pirteä ja hedelmäinen -makutyypistä, valitse vaikka pinot grigio.

Tomaattikastike viihtyy niin valko- kuin punaviinin kanssa. Valitse esimerkiksi pirteä ja hedelmäinen chardonnay vaikka Italiasta.  Punaviiniksi sopii italialainen marjaisa ja raikas punaviini tai jopa italialainen mehevä ja hilloinen punaviini, jos kastike on tumma ja kokoonkeitetty.

Tonnikalakastike tehdään usein tomaattimurskaan, jolloin sille sopivat samat viinit kuin tomaattikastikkeelle.

Tryffelikastike tai tryffelisiivujen kanssa tarjottu pasta on aromikas ja hienostunut ruoka, joka viihtyy italialaisen vivahteikkaan ja kehittyneen punaviinin kanssa. Valitse esimerkiksi Nebbiolo-lajikkeen viini. Valkoviini voi olla maukas sekä tamminen runsas ja paahteinen -makutyypin viini, tai vaihtoehtoisesti voit valita viinin Piemontesta, joka on Italian tärkein tryffelimaakunta.

Äyriäis- ja simpukkakastikkeet viihtyvät raikkaan valkoviinin kanssa. Valitse esimerkiksi pirteä ja hedelmäinen -makutyypin pinot grigio tai chardonnay.