Pateet ja terriinit

Nimiä patee ja terriini käytetään usein ristiin, vaikka reseptit itse asiassa eroavat hieman. Patee on yleensä taikinoitu, metallivuoassa paistettu mureke. Terriini puolestaan on samannimisessä keraamisessa vuoassa paistettu ruokalaji. Molemmat voidaan valmistaa niin kalasta, äyriäisistä, kasviksista kuin lihasta.

Juomasuositus
Pateet ja terriinit

Kalapateille ja -terriineille sopii raikastavan hapokas ja tarpeeksi aromikas valkoviini, joten valitse viini makutyypistä vivahteikas ja ryhdikäs. Poimi esimerkiksi Sauvignon Blanc -rypäleen viini, Ranskan Loiren viinit ovat klassinen valinta. Oluista kannattaa harkita esimerkiksi pehmeänmakuista mutta aromikasta vehnäolutta.

Äyriäisterriinin kanssa on paikallaan juhlavasti myös kuiva kuohuviini tai samppanja, jonka vivahteikkuus sopii äyriäisten hienoon makuun.

Kasvispateiden ja -terriinien kevyehköön makuun sopii usein edellisiä kevyempi pirteä ja hedelmäinen -makutyypin valkoviini. Valitse esimerkiksi pirteä ja hedelmäinen chardonnay tai riesling. Myös raikas ja kesäinen kuiva roseeviini käy usein hyvin, samoin vastaavan kevyt lagerolut.

Lintupateiden pehmeänmakuiseen mutta vivahteikkaaseen seuraan sopii aavistuksen mausteinen valkoviini. Valitse esimerkiksi pinot gris, muscat tai gewürztraminer.

Ankan- tai hanhenmaksapateelle sopii klassisesti myös makea jälkiruokavalkoviini. Esimerkiksi sauternes on näiden ylellisten pateiden perinteinen juoma.

Lihasta valmistettujen maalaispateiden ja -terriinien kanssa käyvät vastaavat kuivat valkoviinit kuin lintupateidenkin. Koska makua on hieman enemmän, lihapateiden seuraan voi ottaa myös kevyehkön marjaisan ja raikkaan punaviinin, vaikka beaujolais'n. Myös esimerkiksi côtes-du-rhône toimii, ja karkearakeiselle sekä runsaalle maalaispateelle voit valita täyteläisemmänkin rhônelaisen punaviinin.

Oluista maukkaiden lihapateiden kanssa kannattaa harkita esimerkiksi runsasmakuisia tummaa lageria ja alea.