Hirvi

Hirvenliha on melko tummaa. Maku muistuttaa naudanlihaa, mutta siinä on mukana selkeää riistaisaa sävyä. Hirvelle valittavat juomat saavat olla täyteläisiä.

Juomasuositus
Juomasuositus
Hirven viiniksi sopii täyteläinen punaviini. Sisältä punaiseksi jätetylle lihalle kannattaa valita roteva ja voimakas punaviini, jossa on tarvittavaa ryhtiä ja tanniinisuutta.

Pitkään padassa haudutetulle tai muuten kypsälle hirvenlihalle voit valita aavistuksen pehmeämmän punaviinin. Ota esimerkiksi mehevä ja hilloinen tai vivahteikas ja kehittynyt.

Myös olut saa olla täyteläinen. Valitse esimerkiksi tumma lager, ale, stout tai porter tai erikoisuuksista trappistiolut

Hirvenfilee, -paisti ja -satula valmistetaan usein paahtamalla, jolloin liha jätetään yleensä puolikypsäksi. Valitse ruoan seuraan tuhti roteva ja voimakas -makutyypin punaviini, johon on käytetty vaikka ryhdikkäitä Syrah-, Shiraz- tai Cabernet Sauvignon -lajikkeita.

Koska varsinkin filee on juhlaruokaa, sen seuraan valitaan usein klassisia arvoviinejä. Perinteisiä valintoja ovat esimerkiksi Ranskasta Bordeaux'n täyteläiset viinit ja Châteauneuf-du-Pape sekä Italiasta Barolo ja Barbaresco. Espanjasta kannattaa harkita esimerkiksi Ribera del Dueron viinejä.

Hirvipata viihtyy myös hieman kevyempien ja pehmeämpien viinien kanssa. Valitse esimerkiksi makutyyppien mehevä ja hilloinen tai vivahteikas ja kehittynyt viini, joka on tehty vaikka Syrah/Shiraz- tai Malbec-lajikkeesta. Voit harkita myös esimerkiksi Lounais-Ranskan punaviiniä tai täyteläistä portugalilaista viiniä.