Poro

Poronliha on tummaa, hienosyistä, maukasta sekä omalla tavallaan riistan makuista. Sen seuraan sopivat täyteläiset juomat.

Juomasuositus
Juomasuositus
Sisältä punaiseksi jätetylle poronfileelle voit valita täyteläisen ja ryhdikkään punaviinin. Valitse esimerkiksi roteva ja voimakas punaviini, johon on käytetty Syrah-, Shiraz- tai Cabernet Sauvignon -rypälelajiketta.

Porosta valmistetulle pataruoalle tai paistille voit ottaa myös aavistuksen pehmeämmän viinin, esimerkiksi mehevän ja hilloisen tai vivahteikkaan ja kehittyneen punaviinin. Valitse esimerkiksi makutyyppien viini, joka on tehty Syrah-, Shiraz- tai Malbec-lajikkeesta.

Poronlihalle sopivat myös esimerkiksi Italian muhkea amarone sekä täyteläiset viinit, jotka tulevat Toscanan, Rhônen tai Riojan alueilta. Ne ovat kaikki omalla tavallaan perinteikkäitä valintoja. 

Myös olut saa olla täyteläinen. Valitse esimerkiksi tumma lager, ale tai stout ja porter.

Savuporo tarjotaan kylmänä leikkeleenä. Sen seuraan sopii siksi vivahteikas ja ryhdikäs valkoviini, joka on tehty esimerkiksi Pinot Gris- tai Riesling-rypäleestä. Viinien hapokkuus ja aromikkuus kantaa savuaromin kanssa. Oluena kannattaa kokeilla esimerkiksi maukasta stoutia ja porteria.

Poronkäristys on perinneruoka, joka tarjotaan happaman puolukkalisäkkeen kanssa. Sen seuraan sopii olut, esimerkiksi raikas ja vaalea pils tai lager. Myös niitä aromikkaampi tumma lager on toimiva vaihtoehto. Viiniksi sopii mehevä ja hilloinen punaviini, jonka kypsä hedelmäisyys luontuu annoksen makuihin. Valitse viini esimerkiksi Espanjasta tai Portugalista. Myös vaikka Chilen carmenère toimii hyvin.

Riistakäristys on poronkäristystä vastaava ruoka, joka valmistetaan usein saksanhirvestä. Sille käyvät samat juomat.