Maksa

Vasikan ja lampaan maksat ovat miedon ja hienostuneen makuisia. Naudan maksan maku on voimakkaampi, ja sianmaksa on jo lievästi kitkerää. Viipaleina paistettu vasikanmaksa on erityisen herkullinen ruoka, joka on parhaimmillaan, kun sitä ei ole paistettu liian kypsäksi.

Kuva:123RF

Juomasuositus
Juomasuositus
Maksan seuraan sopii hedelmäinen ja melko kevyt punaviini, jossa ei ole paljon kovantuntuisia tanniineja. Valitse siksi esimerkiksi marjaisa ja raikas tai keskitäyteläinen ja keskitanniininen vivahteikas ja kehittynyt -tyypin viini. Hyviä vaihtoehtoja ovat Pinot Noir, Spätburgunder ja italialainen klassikko Chianti.

Myös monet mehevät ja hilloiset punaviinit sopivat maksalle, kun niiden joukosta valitsee keskitäyteläisiä vaihtoehtoja. Puolukkahillo lisukkeena kaipaa viiniltäkin hivenen makeutta.

Jos haluat valkoviiniä, harkitse esimerkiksi vivahteikasta ja ryhdikästä Pinot Gris'tä tai Rieslingiä. Niiden aromikkuus ja raikas hapokkuus pärjäävät maukkaan maksan parina. 

Myös olueksi sopii aromikas juoma. Valitse esimerkiksi pils, tumma lager tai ale, esimerkiksi IPA-olut.

Maksalaatikko on perinneruoka, jonka kanssa sopii parhaiten olut, esimerkiksi maukas tumma lager.