Aperitifer

En aperitif som serveras före måltiden väcker aptiten och skapar stämning. En bra aperitif är mild, fräsch och torr.

Ordet aperitif kommer från franskans “apéritif” som betyder aptitretande. En aperitif smakar i regel fräscht och rätt så milt, eftersom drycken inte ska bedöva smaksinnet eller kännas mättande.

MOUSSERANDE VIN är den vanligaste aperitifen. Torrt mousserande vin är en festlig inledning på måltiden och det är också perfekt som gratulationsskål. Även halvtorrt mousserande vin går bra och det kan falla fler gäster i smaken än torrt vin.

VITT VIN är ett annat bra alternativ. Det gå även bra att servera samma vin som senare dricks till maten. Lämpliga aperitifer är framför allt friska och fruktiga, nyanserade och strukturerade samt mjuka och lätta vita viner.

ROSÉVIN är en bra aperitif i synnerhet på sommaren, välj gärna en torr eller halvtorr variant som går bra att dricka vidare till somriga förrätter, som sallader.

TORRT STARKVIN är en klassisk aperitifdryck. Det mest traditionella valet är torr sherry, men också exempelvis torr madeira passar bra.

PORTVIN är en populär aperitif i Frankrike, fastän söta röda portviner är för tunga som aperitif. Vitt portvin är ett säkrare val, framför allt om det är torrt. Det går bra att blanda vitt portvin till en drink med tonicvatten.

VERMOUTH är ett kryddat starkvin som ingår i många cocktails. Framför allt torr vermouth passar att serveras som aperitif också som sådan, kanske med is och en bit citronskal.

OL är en utmärkt aperitif. Också för den gäller tumregeln att en rätt så mild och fräsch variant passar bäst. Alltså är särskilt lager, pilsner och veteöl bra aperitifval.
Tips!

Mousserande vin kan också blandas till en aperitifdrink genom att mäta upp 1–2 cl likör i glaset.

Den mest klassiska fördrinken är Kir Royal som är en kombination av svartvinbärslikör och mousserande vin.