Efterrätter

Tumregeln för att kombinera efterrätt och vin är att vinet gärna får vara en grad sötare än rätten. I annat fall kommer vinets smak inte fram, utan det smakar bara syrligt.

Dryckesförslag
Efterrätter

Allmänt taget matchar svaga dessertviner bäst färskt bäriga, fruktiga och gräddiga efterrätter. Dessa viner har tillräcklig sötma till desserten och samtidigt fruktighet som avspeglar rättens färska aromer.

Söta starkviner som portvin, söt madeira och marsala fungerar till mörkare smaker, exempelvis choklad och sockerkakor.

Starkt moscatel- eller muskatvin är ett mångsidigt allroundvin som passar till nästan alla efterrätter. Det har lämplig sötma, fruktighet och fyllighet.

Dessertvinet kan också vara mousserande. Sött mousserande vin passar fint till många olika smaker, och exempelvis mousserande muskatvin från Asti är i allmänhet ett säkert val. Bubblorna i vinet gör helheten fräschare om desserten är tung.

På franskt vis kan du också servera ett annat mousserande vin, exempelvis Champagne, till efterrätten. Även ett torrt mousserande vin passar som fräsch motvikt till desserter.

Öl är utmärkt matdryck, men till efterrätter finns det inte lika många lämpliga ölsorter som bland viner. Öl smaksatt med frukt, som kriek, passar dock till olika desserter. Därtill är stout och porter med sin rostade smak utmärkta drycker till mörk choklad och chokladtårtor.

Efterrätter