Anka

Ankkött är smakrikt. Det innehåller mycket fett, så i många recept bryts den feta smaken av med ett syrligt tillbehör, exempelvis sås eller frukt. Drycken till anka får ha struktur och arom.

Dryckesförslag
Anka

Bra dryck till anka är relativt lätta bäriga och friska rödviner som med sin syra balanserar fågelns fylliga smak. Pinot Noir är ett klassiskt val av druva. Om du föredrar ett fylligare vin, är nyanserade och utvecklade rödviner i regel ett fint alternativ.

Öl som passar till anka är bland annat stram pilsner och ale, exempelvis india pale ale.

Stekt ankbröst lämnas ofta rött inuti. Den rätten är undantag till regeln att vin till fågel inte ska innehålla tanniner.

Ankbröst är en vanligt maträtt i Bordeaux, så till det passar ett strukturerat rödvin från Bordeaux, framför allt ett som är nyanserat och utvecklat. En högklassig, lämpligt syrlig Pinot Noir är också det ett säkert val. Andra viner värda att prova är bland annat Merlot eller Carmenère från Chile. 

Anka i apelsinsås och andra ankrätter med frukt trivs utöver Pinot Noir också utmärkt ihop med fruktigt vitvin. Prova exempelvis Pinot Gris, torr eller halvtorr Gewürztraminer eller Riesling från Alsace.

Ankconfit är en rätt från sydvästra Frankrike där fågeln får puttra i sitt eget fett tills den är genommör. Matens mjuka smak matchas fint av en frisk Pinot Noir eller, enligt rättens ursprung, ett rödvin från sydvästra Frankrike. Också bäriga och fruktiga röda viner från Rhône fungerar vanligen bra. 

Pekinganka är en kinesisk klassiker där ankan grillas så att den är knaprig. Till den passar det också med en lätt men syrlig Pinot Noir i glaset. Även exempelvis Barbera är värt att överväga. Av vita viner är framför allt en aningen kryddig Pinot Gris ett utmärkt val, som platsar speciellt väl om rätten serveras med en eldig och söt hoisinsås. Öl som passar till anka är bland annat stram pilsner och ale, exempelvis india pale ale.