Höna, kyckling

Kycklingköttet är ljust och har en mild smak. Kyckling och höna kan tillagas genom att koka, steka, i ugn och på grillen. Maten kan också kryddas på många olika sätt.

Drycken är vanligen lätt, men ju mer smak det finns i kycklingrätten, desto fylligare kan drycken vara.

Dryckesförslag
Höna, kyckling

Allmänt taget passar speciellt aromatiska vita viner av smaktyperna nyanserat och strukturerat samt generöst och rostat till kyckling. Ta exempelvis Chardonnay av de här smaktyperna från Australien, Chile eller Argentina.

Röda viner som matchar kyckling är i synnerhet lättare bäriga och friska samt mjuka och fruktiga. Ta exempelvis Pinot Noir från Chile. Också Beaujolais, Côtes du Rhône och Barbera är bra val.

Även torrt rosévin är ett fungerande, friskt och lagom lätt val till kycklingrätter.

Öl som matchar kyckling är framför allt ljus, ganska lätt och frisk pilsner, lager och veteöl.

Coq au vin, tupp i rödvin, är en traditionell rätt från Bourgogne, som givetvis smakar fint tillsammans med rödvin från samma region. Också andra bäriga och friska rödvin matchar den här gryträtten med en relativt mild smak.

Coq au riesling, tupp i rieslingvin, är en specialitet från Alsace som matchas av Riesling från regionen. Även andra nyanserade och strukturerade vita viner kan serveras som friskt aromatisk dryck till grytan.

Kyckling Kiev är kycklingbröst som fylls med vitlökssmör och paneras. Till den feta rätten passar ett bärigt och friskt rödvin med fräsch syra som balanserar smaken. Prova exempelvis ett rött vin från Tyskland eller Österrike. Vill du ha vitt vin, välj ett generöst och rostat eller nyanserat och strukturerat, exempelvis Grüner Veltliner. Bra öl till kyckling Kiev är framför allt pilsner och lager som fräschar upp helheten.

Gumbo är en kryddstark kycklinggryta från kreolköket som också innehåller skaldjur och ockra. Till den smakrika rätten passar det med ett generöst och rostat vitt vin. I ölglaset är det bäst med en lager som lättar upp helheten.

Kyckling piri piri är en populär rätt i Portugal och Sydafrika, som fått sitt namn enligt chilin som den kryddas med. I glaset går det bra med ett ganska fylligt rödvin, som sydafrikansk Merlot eller Pinotage, eller ett mustigt och syltigt rött vin från Portugal. Också andra mustiga och syltiga rödviner passar fint, exempelvis Zinfandel.