Lax, öring, regnbåge

Lax har saftigt och smakrikt kött. Det kan tillredas på många sätt, så också dryckesvalen varierar. Men överlag fungerar det med en aromatisk dryck till lax.

Insjö-, bäck- och havsöring är också laxfiskar med en fin smak. Bäcköring är också känd under namnet forell, vilket ibland felaktigt används på odlad regnbåge. Regnbåge har inte en riktigt lika rik smak som övriga laxfiskar, men samma drycker passar till den.

Dryckesförslag
Lax, öring, regnbåge

Laxens smak matchas framför allt av nyanserade och strukturerade vita viner som med sin rika syra bryter av det feta i fisken.  Ett annat alternativ är vitt vin av smaktypen generöst och rostat, som fungerar speciellt väl till den rostade smaken hos stekt fisk.

Chardonnay av båda smaktyper är den traditionella druvan till lax.

Öl som passar till lax är exempelvis frisk och ganska lätt pilsner och veteöl. Till stekt fisk kan ölglaset också fyllas med lite fylligare dryck som medelfyllig ale eller mörk lager.

Stekt, halstrad och grillad lax kan mycket väl också serveras med lättare, avkylt rödvin. Välj till exempel en bärig och frisk Pinot Noir. Fungerande alternativ kommer bland annat från Nya Zeeland och Chile. Beaujolais är också värt att prova.

Flammad lax kan också utmärkt serveras med de ovan beskrivna röda vinerna.

Varmrökt lax passar fint ihop med en aning kryddigt vitvin. Utmärkta val är exempelvis nyanserad och strukturerad Pinot Gris eller Gewürztraminer av samma smaktyp. Mörk lager är ett dryckesalternativ som stöttar den rökiga aromen.

Till kallrökt och gravad lax serverar du med fördel ett friskt och syrligt vin. Fungerande alternativ är till exempel Chablis, nyanserad och strukturerad Riesling samt torr Champagne, men som en överraskande dryck kan du också prova på torr sherry. Lämpligt öl är frisk pilsner och veteöl. Veteöl passar speciellt bra till fisk som i svensk stil  gravas bara lätt, det vill säga rimmas.

Laxceviche, där fisken gravas i citron- eller limesaft, matchas av nyanserad och strukturerad Sauvignon Blanc från Chile eller Nya Zeeland. Vinets färska örtighet och citrustoner stödjer rättens smaker perfekt.

Fisk, fet