Tonfisk

Tonfisk är en köttig, smakrik fisk som uppskattas stort. Den fiskas i många av världens hav. På grund av överfiske har tyvärr populationen av olika tonfiskarter minskat avsevärt. Den smakrika fisken matchas bäst av drycker med motsvarande fyllighet.

Dryckesförslag
Tonfisk

Färsk tonfisk blir god när den steks eller grillas snabbt. Fiskens röda kött är smakrikt, så till det passar det utmärkt med ett lätt och avkylt rött vin av smaktypen bärigt och friskt. Välj exempelvis Pinot Noir från Nya Zeeland eller Chile.

Du kan också ta ett aromatiskt vitvin. Till tonfisk passar såväl nyanserade och strukturerade som generösa och rostade vita viner. De förstnämnda fräschar upp helheten, medan de senare stöttar den rostade aromen hos grillad eller stekt fisk. Chardonnay är ett bra druvval i båda smaktyperna.

Också torrt rosévin är ett fungerande val som passar till Medelhavsstilen hos många tonfiskrätter.

Till rå tonfisk passar det med en aning lättare och friskt syrligt vitt vin. Ta till exempel en nyanserad och strukturerad Sauvignon Blanc, eller festlig Champagne.

Öl som passar till tonfisk är ljusa, friska och relativt lätta, som lager och pilsner.

Fisk, fet