Lake

Lake är en rätt så mager fisk, som ändå har ett smakrikt kött. I Finland är midvintern högsäsong för lake och står då på många läckergommars meny.

Dryckesförslag
Lake

Lake serveras ofta i en gräddig stuvning eller soppa. Bra viner till båda rätterna är framför allt nyanserade och strukturerade vita viner som har tillräcklig karaktär och frisk arom för att matcha den smakrika fisken.

Välj exempelvis en nyanserat och strukturerad Chardonnay eller Riesling. Också Chardonnay av den ett steg lättare smaktypen friskt och fruktigt kan vara värd att överväga till lake.

Smakrik lake kombineras ibland också med kryddigt Gewürztraminer-vitvin. Det passar framför allt till laklever.

Också lakens rom är en uppskattad delikatess. Till den passar det med torrt mousserande vin, exempelvis champagne, som med sin bubblande friskhet kompletterar stilen.

Öl som passar till lake är ljus, frisk och ganska lätt lager, pilsner och veteöl.

Fisk, mager och medelfet