Sanktpersfisk

Sanktpersfisk är en platt fiskart med långa piggar på ryggfenan. Den påminner en aning om braxen och har en fläck på vardera sidan, “sankte Pers fingeravtryck”. 

Smaken är läcker, så sanktpersfisken är en uppskattad matfisk. Den kan kokas, stekas, grillas och tillredas i ugn. Drycken får vara frisk och relativt lätt.

Dryckesförslag
Sanktpersfisk

Till de fina smaken hos sanktpersfisk passar framför allt friska och fruktiga samt nyanserade och strukturerade vita viner. Välj exempelvis en australiensisk Chardonnay av någondera smaktypen. Också Pinot Grigio är värt att pröva.

Enligt ett recept från Bretagne serveras sanktpersfisk med kokta kronärtskocksbottnar. Till den rätten passar exempelvis en nyanserad och strukturerad Sauvignon Blanc, som har matchande färsk örtighet. Ta till exempel ett vin från Loire.

Av ölsorter kan ljus, fräsch och relativt lätt lager och pilsner med fördel serveras till sanktpersfisk.

Fisk, mager och medelfet