Tapas

Tapas är spanska smårätter som har blivit väldigt populära världen över. I Spanien äts de till lunch eller som tilltugg till dryck på tapasbarer. Tapas passar också som förrätt vid en måltid eller till aperitifen.

På spanska betyder “tapas” lock. Förr i tiden placerades den lilla rätten på glaset för att skydda innehållet mot flugor.

Tapas kan vara nästan vilken rätt som helst i spansk stil. Ofta serveras läckerheterna på brödskivor.

Populära tapas är bland annat oliver, nötter, manchegoost, lufttorkad serranoskinka, chorizokorv, marinerad svamp, köttbullar, olika skaldjur samt tortilla, det vill säga spansk omelett.

Dryckesförslag
Tapas

Torr sherry är den ursprungliga drycken till tapas. Starkvinet anpassar sig till den ofta salta smaken hos smårätterna. Också mousserande torr cava är ett klassiskt val där fruktigheten och den friska bubbligheten får kombinationen att fungera fint.

Öl som passar till salta tapas med olika smaker är framför allt ljus, uppfriskande och rätt så lätt lager eller pilsner. Till en spansk kväll kan du naturligtvis välja ett spanskt öl. Också torr cider är ett fungerande alternativ.

Vita viner som matchar tapas bra är spanska friska och fruktiga eller nyanserade och strukturerade viner. De har en fruktighet som är lämplig att kombinera med de varierande smakerna. Om du föredrar rött vin i glaset, välj ett mjukt och fruktigt vin som inte är för fylligt. Sådant är exempelvis spanska medelfylliga, mustiga och syltiga rödviner.