Ost

Fransmännen säger att ost får vinet att sjunga. Ost och vin är också ett fantastiskt par och många lokala kombinationer har klassikerstatus. Också aromatiskt öl passar som dryck till ost.

Dryckesförslag
Ost

Det bästa valet av vin till ost varierar enligt typen av ost. Milda, färska och ljusa ostar trivs i sällskap av vitt vin, exempelvis nyanserat och strukturerat sådant. Vitt vin är bästa dryck också till många maträtter gjorda på ost.

Till hårda och mogna ostar passar det ofta med rött vin, exempelvis ett nyanserat och utvecklat.

Väldigt starka och salta ostar kräver sött vin som motvikt. Exempelvis till blåmögelost serveras på klassiskt vis sött dessertvin. Också portvin passar fint till starka och salta ostar.

Vid en lång måltid av det klassiska konceptet serveras ost eller ostar efter huvudrätten och före den söta desserten. Då kan drycken vara samma vin som antingen till huvud- eller efterrätten och osten kan väljas så att den passar till drycken.

Till en ostbricka med många olika sorter fungerar det bra med portvin som matchar nästan alla typer av ostar - kanske med undantag för de allra mildaste och färskaste. Om du vill kan du också ta ett nyanserat och utvecklat rödvin. 

Öl som passar fint till ost är exempelvis aromatisk ale. Till milda, ljusa och gräddiga ostar fungerar även veteöl bra.

Ost