Hummer och langust

Hummer är ett högt uppskattat, mycket smakligt skaldjur. Langust påminner om hummer, men har inte så stora klor. Till rätter tillredda av båda dessa skaldjur passar samma drycker med tämligen fyllig smak.

Dryckesförslag
Hummer och langust

Hummer serveras ofta kokt och avsvalnad eller grillad. I båda fallen får vinet vara fylligt, så det passar särskilt bra med nyanserade och strukturerade vitviner. Framför allt till grillad hummer kan det vita vinet till och med vara av smaktypen generöst och rostat med en rund smak av att ha mognat i ekfat.

Chardonnay är det klassiska druvvalet. Till hummer väljs ofta en fransk Chardonnay från Bourgogne, men du kan också överväga Chardonnay från Nya Zeeland eller USA. Också spansk Albariño eller champagne fungerar fint som aromatiskt par till hummer.

Hummer à l'américaine och hummer thermidor är rätter där hummern serveras med en fyllig sås. Ett generöst och rostat vitvin passar speciellt bra till dem. Vill du kan du också servera champagne till en festlig måltid eller lättare vitt vin, exempelvis nyanserad och strukturerad Riesling eller vit Châteauneuf-du-Pape.

Lätta, örtkryddade hummerrätter matchas bra av nyanserade och strukturerade Sauvignon Blanc-viner, som i sig har en färskt örtig arom. Välj ett vin till exempel från franska Loiredalen eller Nya Zeeland.

Öl som kan serveras till hummer är exempelvis ljus, frisk och aromatisk pilsner och veteöl. Om du vill ha ett fylligare öl, ta till exempel belgisk ale.

Se dryckesrekommendationer för följande skaldjur, ostron, musslor och sniglar