Musslor

Blåmusslor är en vanlig maträtt i såväl Frankrike som i Belgien, där de rentav är nationalrätt. Musslorna serveras ofta kokade i vitt vin och med pommes frites som tillbehör. Till det passar friskt och syrligt vitt vin eller smakrikt öl som dryck.

Dryckesförslag
Musslor

Musslornas smak matchas av nyanserat och strukturerat vitt vin som har lämplig friskhet och aromer.

Öl är också ett utmärkt val, ta till exempel en ljus och frisk lager eller pilsner. Vill du ha öl med mer karaktär, är veteöl eller belgisk ale på sin plats.

Av vin är Sauvignon Blanc med arom av färska örter ett klassiskt val. Ta exempelvis ett franskt vin från Loire. Muscadet från samma region är ett annat klassiskt musselvin. Eller prova en torr Riesling som också den fungerar fint tillsammans med musslor.

Framför allt till gräddiga musselrätter sitter det bra med Chardonnay, speciellt av nyanserad och strukturerad typ. Många Chardonnay-viner har motsvarande gräddiga nyanser.

Om maten är rikligt kryddad, kan du välja en motsvarande kryddig Viognier eller Pinot Gris.

Det bor otaliga andra läckra musselarter i världens alla hav. Sådana är exempelvis hjärtmussla, mandelmussla, venusmussla och grönmussla. De ovan beskrivna dryckerna passar också till dem alla.

Se dryckesrekommendationer för följande skaldjur, ostron, musslor och sniglar