Asiatisk meny

Fördriv vinterkylan genom att laga värmande klassikerrätter från olika delar av Asien.

Den asiatiska gastronomin handlar om aromer. Den gemensamma nämnaren för de asiatiska rätterna är balans, en symfoni mellan sötma, sälta, syrlighet, eldighet och umami. Kryddig mat och eldighet lämpar sig extra bra för vår vinter och för tankarna till sol och värme i form av läckra smakupplevelser.

Till de kryddiga och eldiga rätterna eller till maten som innehåller ingefära lämpar sig exempelvis en alkoholsvag dryck med låg tanninhalt och liten, om ens någon ekighet. Vinet får gärna vara sötaktigt eftersom sötman balanserar upp eldigheten i maten. Servera gärna drycken, till och med rödvinet, väl avkylt.

”Till asiatisk mat kan man servera ett rödvin av smaktypen mjukt & fruktigt eller ett vitt vin av smaktypen milt & sötaktigt. Ölvänner kan välja mellan frisk lager med liten humle­beska och IPA-öl med stor humlebeska och toner av citrus och tropisk frukt”, säger betjänings- och produktutbildare Anri Lindström.

Plocka de bästa asiatiska klassikerrätterna och se vilka drycker som vi valt till:

  • Melondrink med ingefära

  • Vietnamesiska kycklingbullar

  • Chili-korianderfisk från Thailand

  • Grisbibimbap och Gochujang-gris från Korea

  • Cashewpulao med blomkål och curryblomkål från Indien

  • Ma Po-tofu och aubergine från Kina

  • Pok pok-wings från Vietnam