Fem rätters ölmeny

Stjärnkocken Ossi Paloneva har komponerat en modern och spännande meny där man dricker öl till varje rätt. Titta på videon och få tips om hur du kombinerar öl med mat.

Ett tunt lagerknäckebröd med pålägg av röra på rökt nors och halstrade norsar är en utmärkt aptitretare till en ölsupé. Du kan ersätta norsen med siklöja (mujka) eller strömming.

Bjud på en söt och god rödbetssallad som förrätt. Blanda semitorkade rostade rödbetor med saltade svarta vinbär. Maltbröd, rödbetssås och granolja fullbordar smakupplevelsen.

Inhemsk råg är en smaklig råvara. Som mellanrätt till ölsupén lagar du en rågotto, risotto på råg. Servera den med purjolöksstuvning, rostad purjolök och riven getost.

Huvudrätten är en lammnacke som bräserats länge och väl. Mousse på kalvlever, rotselleri, russinsås och en druvkompott med blekselleri (stjälkseller, bladselleri) äts till.

Avsluta ölsupén med en dessert som lite oväntat är gjord på jordärtskocka. En stoutsås matchar smakerna av mocka och karamell.

Ossi Paloneva

Ossi Paloneva är elitkock med en passion för naturen och vilda örter. Att minska på matsvinnet och ta hand om rester är en annan hjärtesak för honom.

Ossi har arbetat på många ledande restauranger i Finland, bland annat Muru och Grön. Under 2015 drev han popup-restaurangen Villd i Vasa. Menyn baserades på råvaror som plockades i naturen och på egenhändigt fångad fisk. Hans senaste projekt är omelettrestaurangen Egg där han är köksmästare.