Julens läckraste bakverk

Fira jul med smaker från jordens olika hörn: söta och salta bakverk från Champagne, Bayern, Rioja och Australien samt läckra jultårtor från Finland. Med de här recepten tar du världen till ditt festbord och när världen finns dukad på tallriken, firar den också i glasen.

Den här dessertmenyn reser omkring i världen efter julsmaker. De finländska jultårtorna får en saltig fyllning. I en spansk rödvinstrifle finns rödvin som blivit kvar från middagen. Den präktiga delikatessen byggs upp lager för lager med torrkaka och frukt. Små tarteletter med rödlök och brieost tillagar du i en handvändning av färdig fryst deg. Gatuköksklassikern från Bayern – bretzel – är en perfekt munsbit tillsammans med öl eller glögg. Julen är något speciellt, men det är också en smakfylld dadelkaka från Tyskland: kaksmeten innehåller öl och kakan är garnerad med kanelkryddad smuldeg. Baka gärna också söta pastejer, mince pies, fyllda med torkad frukt och nötter.

Julens dessertmeny:

  • Finska salta jultårtor

  • Spansk rödvinstrifle

  • Minitarteletter med rödlök och brieost från Champagne

  • Bretzel från Bayern

  • Tysk dadel- och ölkaka

  • Mince pies eller söta julpajer från Australien

Utmärkta dryckesval för världens många smaker hittar man ofta vid matens källa. Till exempel gomsmekande tarteletter från Champagne rent ut ropar efter champange i glaset och tyska gatuköksklassiker, bretzel, sköljs ner med iskall öl från Bayern.

Dryckesförslagen hittar du i samband med varje recept.