Cajun- och kreolrätter – kryddig Louisiana-meny

Louisiansk mat präglas av cajunköket med influenser från det rustika franska lantköket och av kreolköket som har inslag av spanska, franska och afrikanska matkulturer.

Louisiansk mat kombinerar smaker och matlagningstekniker från kreol- och cajunköket med influenser från delstatens historia. Fransmännen som bosatte sig i Louisiana, har haft ett starkt inflytande på det lokala rätterna. På 1700-talet bildade fransmännen en egen koloni i New Orleans. Staden blev en smältdegel för olika afrikanska, indianska, spanska och franska rätter. Till den västra regionen av New Orleans, "Cajun Country", flyttade ett antal fransmän som fördrivits från Kanada (akadier). Akadierna härstammade från sydfrankrike och tillredde rustika rätter, som började kallas cajunköket.

Kärleken till maten, invandrarnas mattraditioner och en hel hop med kryddor gör det louisianska köket både intressant och vild. Det louisianska köket doftar chili, örter och tomat. Man använder rejält med kryddor och örter, men det viktigaste i rätterna är en skicklig kombination av eldigt, salt och sött.

Största delen av rätterna i den här menyn kan du tillreda i grillen och på en murbottenpanna (muurikka).

  • Fördrink vermouth & tonic

  • Skaldjurspanna med chili

  • Honungssött majsbröd

  • Salladstacos och ceviche på svarta bönor

  • Grillade BBQ-räkstjärtar

  • Jambalaya

  • Cajunburgare med batat

  • Stekt karamellbanan och kokosglass

Dryckesförslag till respektive rätt hittar du i slutet av varje recept.

Kryddig Louisiana-meny