Meny för examensfesten

Försommaren är examenstid. Vi sammanställde några tips på läckra för- och varmrätter för studentfesten och andra examensfester. Examenstårtan finns naturligtvis med. Komponera en personlig festmeny eller duka upp en oemotståndlig buffé!

Vid sidan om festobjektet är maten och drycken examensfestens höjdpunkt. Låt oss börja med att skåla i champagne eller exempelvis alkoholfri mimosa för dagens hjälte!

Om festen är intim och antalet gäster är högst tio är bordsservering det festligaste alternativet. Låt gästerna njuta av festmenyn, som kan se ut på till exempel följande sätt, sittande till bords:

  • rödbets- eller lammtartar som förrätt

  • örtpanerad röding, blomkålsbiffar eller grillad grisfilé med murkelstuvning som varmrätt

Eller så här:

  • rulltårta med lax och skaldjur samt rödbets- och getostsallad som förrätt

  • koreansk laxbulgogi eller aubergin- och kikärtsgratäng som varmrätt

Dryckesrekommendationerna återfinns i anslutning till recepten.

Examensbuffé

Om antalet gäster på examensfesten är stort är bufféservering en utmärkt lösning. Buffén kan vara exempelvis fiskdominerad med inslag av vegetabilier. Varför inte duka upp nypotatis, läcker murkelstuvning, kallrökt lax, rulltårta med lax och skaldjur samt olika sallader?

Festmåltiden kan avrundas med ett kaffebord dignande av allehanda delikatesser och naturligtvis en läcker examenstårta.

  • till exempel rabarbertårta eller

  • tårta med lakrits och blåbär

Lämpligt vin eller frisk champagne till desserten accentuerar den kulinariska upplevelsen.

Till kaffebordet