Julmeny för vänner av modern mat

Julens smaker är en central del av firandet, men variation förnöjer. De traditionella julrätterna kan modifieras med enkla medel. Modern julmat handlar om bekanta komponenter i ny skepnad.

Bresaolan bjuder på en fläkt från Toscana och sillsalladen andas getost. Läckerheterna kan sköljas ner med välsmakande pinot noir eller frisk lager. Rödbetstartar och senapsglass ger julens smakpalett en ny och spännande dimension. Hur låter karelsk batatpirog, det vill säga söt batat med frasigt rågskal och ett glas pils eller mörk lager?

I stället för skinka kan man som huvudrätt servera toskansk grisrulle eller fylld grisstek med rostade rotfrukter och hemlagad ölsenap. Till läckerheterna kan man skänka i toskanskt rödvin med balanserad syrlighet eller fruktig och nyansrik aleStark lager rimmar utmärkt med grisstek. Kalkonrulle lämpar sig väl för julbordet och de traditionella lådorna kan spetsas med exempelvis nötter och ingefära.

Som avrundande dessert kan man servera en krämig, len och gomsmekande crème brûlée. Asiatiskt citrongräs sätter lekfull piff på traditionell gräddpudding. Puddingen kan sköljas ner med italiensk moscato d’asti eller mousserande muscat.

Julmåltiden kan även avslutas med en ostbricka. Varför inte sätta piff på osten med exempelvis ananassylt? Kryddigt och aromrikt klosteröl och ljust portvin rimmar utmärkt med smakerna på ostbrickan. Pannpepparkakor med getostmousse är som gjorda för julbordet.

Vänner av champagne kan dricka den ädla drycken genom hela julmåltiden.