Julmeny för vänner av vegetarisk mat

I dag är vegetarianens jul lika läcker som skinkvännens. Vi bjuder på tips för julbordet och en vegetarisk meny.

Varm bladkålssallad, tranbärsknäckebröd och morotsromesco är en utmärkt vegetarisk förrätt. Som dryck kan man med fördel skänka i ett torrt eller halvtorrt fruktigt rosévin med balanserad syrlighet eller en frisk maltig lager. I stället för rosoll (sillsallad) kan man servera en fräsch och fyllig rödbetssallad med crème fraîche och maltbröd. Veteöl balanserar upp smakerna i rödbetssalladen.

På de svenska julborden finns i allmänhet köttbullar. Varför inte servera en vegetarisk version av köttbullarna, nämligen bullar gjorda på pulled havre? Den som söker inspiration kan blicka mot både väster och öster: Vegetarisk pelmeni med svampsås är en underbart krämig läckerhet på julbordet.

Till pelmenerna kan man servera traditionella vegetariska lådor, vars smak vid behov kan förhöjas med exempelvis ingefära eller nötter. Alternativt kan pelmerna åtföljas av rotfruktsgratäng, ciderpicklat äpple, rödlök och nöt-fänkålspaté. Läckerheterna kan med fördel sköljas ner med torr inhemsk hantverkscider, nyansrikt rödvin från Toscana eller nyanserat och strukturerat vitt vin.

Som dessert kan man servera en läcker glöggostkaka och portvin eller halvtorrt mousserande rosévinVin Santo och moscatel rimmar utmärkt med söt och kladdig pekannötspudding och chokladkaka av typen toskansk panforte. Till julens självskrivna gomsmekare, choklad, kan man servera både stout och porter.