Ärthummus

Välsmakande ärthummus tillreder du snabbt och enkelt! Hummusen fungerar utmärkt som tilltugg eller dippsås till rågchips. Samtidigt ger den vacker färg till matbordet.

Ingredienser

  • 2 dl stora, vita bönor som konserverats i vatten

  • 3 dl ärter (också djupfrysta ärter duger)

  • 2 tsk tahini

  • 1 dl olivolja

  • 1 stor vitlöksklyfta

  • 1/2 tsk kumminfrön

  • 1 tsk korianderfrön

  • c. 1 tsk flingor av havssalt (t.ex. Maldonia)

  • 1 msk citronsaft

  • 1 kruka rucola

  • 3 kvistar med blad av stark mynta

Tillredning

  1. Låt bönorna rinna av och smält ärterna.

  2. Mät upp alla ingredienser i en matberedare och mixa dem till en jämn pasta. 

Servera gärna med rågchips.

Recept och foto Mari Moilanen, dryckesförslag Selma Wennonen

Dryckesförslag
Ärthummus

Vid en kombination där rödbetstzatziki ger söthet, ärthummus känslighet och rågchips kryddighet passar det bra med ett generöst fruktigt och rostat mousserande vin från exempelvis Australien och Sydafrika eller alternativt en fräsch pale ale -öl med mild humlesmak.