Tillbaka
Recept

BBQ-grillpizza med kyckling

BBQ-grillpizza med kyckling

60+ min
4 personer
60+ min
4 personer

Pizzan gräddas behändigt i en lockförsedd grill, på en pizzasten eller i ugn på foliepapper. Pizzans botten gräddas jämnt om den ställs in i en på förhand uppvärmd grill. Grilla pizzafyllningen, till exempel BBQ-kyckling, och bred ut den på den färdiga bottnen.

Dryckesförslag

Kallt friskt öl accentuerar BBQ-stämningen. Servera gärna amerikansk IPA-öl till grillpizzan i klassisk stil. Ölets aromhumle bjuder på toner av citrus och tropisk frukt. Den stora humlebeskan rimmar utmärkt med smaken hos den salta och söta pizzan med BBQ-aromer.

Ingredienser

Pizzadeg

  • 1,5 dl vatten

  • 0,5 tsk salt

  • 1 tsk honung

  • 15 g färskjäst

  • 4–4,5 dl durum- eller 00-vetemjöl

  • 3 msk olivolja

Tomatsås

  • 500 g tomatkross

  • 2 krossade vitlöksklyftor

  • 3 msk finfördelad färsk oregano

  • 2 msk olja

  • 2 tsk rödvinsvinäger

  • 1 tsk salt

  • 2 tsk socker

Fyllning

  • 2 dl riven mozzarella

  • en halv portion grillad BBQ-kyckling

  • 4 skivor grillad färsk ananas

  • 0,5 kruka basilika

Tillbehör

  • folioark, olja

Tillredning
  1. Börja med pizzadegen. Slå saltet och honungen i ljummet vatten. Lös upp jästen i vattnet. Tillsätt vetemjölet i omgångar under omrörning. Knåda degen cirka fem minuter. Tillsätt därefter oljan.

  2. Låt degen jäsa 45 minuter under en duk i rumstemperatur.

  3. Tillred tomatsåsen genom att blanda­ ingredienserna i en skål. Mosa vid behov blandningen med en stavmixer.

  4. Kavla ut degen på mjölat underlag till en tunn rund eller fyrkantig platta (välj form efter grillen).

  5. Smörj ett folieark lika stort som pizzabottnen med olivolja. Rulla ut pizzabottnen på foliearket med hjälp av kaveln. Ställ foliepapperet med pizzabottnen på en bricka eller plåt från vilken den lätt kan flyttas över till grillen eller pizzastenen.

  6. Bred ut tomatsåsen på pizzabottnen och strö på riven mozzarella.

  7. Värm grillen (het). Flytta över pizzabottnen till grillgallret och minska grillens temperatur till medelhög värme. Grädda 10–15 minuter under lock tills bottnen är färdig och osten har smultit.

  8. Lägg riven grillad BBQ-kyckling och grillad färsk ananas på pizzan. Toppa med basilika.

Recept Suvi Rüster, foto Elvi Rista, dryckesförslag Anri Lindström/Alko