Visste du att citron passar bra i pizza? Prova, det kan hända att du blir överraskad! Ett mousserande vin från Italien passar naturligtvis utmärkt som sällskap.
Se receptet >
Ett ögonblick…
Många av nyårets salta bitar är lätta att laga eftersom de bygger på rester från julfirandet. Saffranskryddad botten lämpar sig utmärkt för två slags pizzor: fruktig ostpizza med vit sås och eldig skinkpizza med hemlagad tomatsås.
1/2 dl hett vatten
1/2 påse saffran
3 1/2 dl vatten
50 g jäst
2 tsk salt
10 dl mjöl
1 dl (90 g) smält smör
3–4 dl crème fraîche
1 tsk rivet citronskal
2 msk citronsaft
1 tsk torkad rosmarin
1 tsk torkad timjan
1/4 tsk salt
2 rosmarinkvistar
2 dl solros- eller rybsolja
1 persimon
4 päron
150 g rödmögelost
50 g blåmögelost
rosmarinkvistar
1 dl valnötter
nymald svartpeppar
1 tsk flingsalt
Börja med bottnen: Rör ner saffranet i hett vatten. Låt blandningen dra 10 minuter. Lös upp jästen i handljummet vatten (3 1/2 dl, se ovan). Slå i saffransblandningen och saltet. Rör ner mjölet. Tillsätt smält smör. Låt degen jäsa till dubbel volym under en duk. Skär degen i två delar och kavla ut den på två ugnsplåtar täckta med bakplåtspapper.
Gör rosmarinoljan: Krossa rosmarinkvistarna lätt och värm dem i olja i en kastrull. Oljan får inte koka. Slå oljan i en ren flaska eller burk. Låt oljan svalna och förvara den svalt.
Gör såsen och fyllningen: Rör ihop såsingredienserna och stryk ut såsen på pizzabottnen. Skölj, skala och skiva frukterna. Placera skivorna på pizzabottnen. Smula osten över frukterna och bottnen och toppa med valnötter och några rosmarinkvistar.
Grädda pizzan ca 15 minuter i ugn (+ 125 °C). Salta och peppra.
Servera pizzan med rosmarinolja.
TIPS! Den fruktiga ostpizzan är god även som kall.
Recept Taina Tellman, foto Arto Vuohelainen, dryckesförslag Taina Vilkuna