Tillbaka
Recept

Fruktig ostpizza

Vegetarisk

Fruktig ostpizza

Vegetarisk
60+ min
8 personer
60+ min
8 personer

Många av nyårets salta bitar är lätta att laga eftersom de bygger på rester från julfirandet. Saffranskryddad botten lämpar sig utmärkt för två slags pizzor: fruktig ostpizza med vit sås och eldig skinkpizza med hemlagad tomatsås.

Dryckesförslag

Den fruktiga ostpizzan tarvar en frisk måltidsdryck. Varför inte servera ett friskt och fruktigt vitt vin från norra Italien? Ölvänner kan välja en India Pale Ale med stor men balanserad humlebeska.

Ingredienser
Botten (2 ugnsplåtar):
  • 1/2 dl hett vatten

  • 1/2 påse saffran

  • 3 1/2 dl vatten

  • 50 g jäst

  • 2 tsk salt

  • 10 dl mjöl

  • 1 dl (90 g) smält smör

Vit sås:
  • 3–4 dl crème fraîche

  • 1 tsk rivet citronskal

  • 2 msk citronsaft

  • 1 tsk torkad rosmarin


  • 1 tsk torkad timjan

  • 1/4 tsk salt

Rosmarinolja:
  • 2 rosmarinkvistar

  • 2 dl solros- eller rybsolja

Fyllning:
  • 1 persimon

  • 4 päron

  • 150 g rödmögelost  

  • 50 g blåmögelost

  • rosmarinkvistar

  • 1 dl valnötter

  • nymald svartpeppar


  • 1 tsk flingsalt

Tillredning
  1. Börja med bottnen: Rör ner saffranet i hett vatten. Låt blandningen dra 10 minuter. Lös upp jästen i handljummet vatten (3 1/2 dl, se ovan). Slå i saffransblandningen och saltet. Rör ner mjölet. Tillsätt smält smör. Låt degen jäsa till dubbel volym under en duk. Skär degen i två delar och kavla ut den på två ugnsplåtar täckta med bakplåtspapper.

  2. Gör rosmarinoljan: Krossa rosmarinkvistarna lätt och värm dem i olja i en kastrull. Oljan får inte koka. Slå oljan i en ren flaska eller burk. Låt oljan svalna och förvara den svalt.

  3. Gör såsen och fyllningen: Rör ihop såsingredienserna och stryk ut såsen på pizzabottnen. Skölj, skala och skiva frukterna. Placera skivorna på pizzabottnen. Smula osten över frukterna och bottnen och toppa med valnötter och några rosmarinkvistar.  

  4. Grädda pizzan ca 15 minuter i ugn (+ 125 °C). Salta och peppra.

  5. Servera pizzan med rosmarinolja.

TIPS! Den fruktiga ostpizzan är god även som kall.

Recept Taina Tellman, foto Arto Vuohelainen, dryckesförslag Taina Vilkuna