Tillbaka
Recept

Eldig skinkpizza

Eldig skinkpizza

60+ min
8 personer
60+ min
8 personer

Många av nyårets salta bitar är lätta att laga eftersom de bygger på rester från julfirandet. Saffranskryddad botten lämpar sig utmärkt för två slags pizzor, nämligen fruktig ostpizza med vit sås och eldig skinkpizza med hemlagad tomatsås.  

Dryckesförslag

I slutet av Finlands jubileumsår kan man med fördel skölja ner den eldiga skinkpizzan med ljus och frisk inhemsk lager. Den som föredrar vin kan välja ett mjukt och fruktigt italienskt rödvin. Vid ungefär + 16 °C bryter vinet pizzans eldighet.

Ingredienser
Botten (2 ugnsplåtar):
  • 1/2 dl hett vatten

  • 1/2 påse saffran  

  • 3 1/2 dl vatten

  • 50 g jäst

  • 2 tsk salt

  • 10 dl mjöl

  • 1 dl (90 g) smält smör

Eldig sås:
  • 1 gul lök

  • 2 vitlöksklyftor

  • 1 msk olivolja

  • 1 burk hela tomater 

  • 1 dl grönsaksbuljong 

  • 1 msk tomatpuré 

  • 2 msk sweet chilisås

  • 1 tsk salt

  • svartpeppar

  • 1/2 tsk rökt paprikapulver 

  • 2 tsk torkad basilika

  • 1 tsk socker

Fyllning:
  • 3 lökar

  • 3 msk smör

  • 2 msk socker

  • 2 msk balsamättika (balsamvinäger) 

  • 1/4 tsk salt

  • 6 små potatisar 

  • 2 vitlöksklyftor

  • 150 g skinka

  • nymald svartpeppar

  • rucola

Tillredning
  1. Börja med bottnen: Rör ner saffranet i hett vatten. Låt blandningen dra 10 minuter. Lös upp jästen i handljummet vatten (3 1/2 dl, se ovan). Slå i saffransblandningen och saltet. Rör ner mjölet. Tillsätt det smälta smöret. Låt degen jäsa till dubbel volym under en duk. Skär degen i två delar och kavla ut den på två ugnsplåtar täckta med bakplåtspapper. 

  2. Tillred såsen: Skala, hacka och bryn löken i olja. Slå i tomaterna och grönsaksbuljongen. Koka upp blandningen. Smaksätt med tomatpuré, chilisås, salt och peppar. Koka såsen ca 15 minuter. Krydda med paprikapulver och basilika. Blanda med en stavmixer tills blandningen är homogen. Stryk ut såsen på bottnen.

  3. Gör fyllningen: Skala och skär löken i tunna skivor. Smält smöret och sockret i en panna. Slå i löken och låt blandningen dra ca 10 minuter. Tillsätt ättikan (vinägern) och koka upp blandningen. Slå blandningen på ett bakplåtspapper eller en tallrik och separera lökringarna med en gaffel. Låt blandningen vila.   

  4. Skala och skär potatisen och vitlöksklyftorna i tunna skivor med en osthyvel eller ”mandolin”. Bred ut skivorna på pizzabottnen. Rulla eller skär skinkan i bitar. Bred ut skinkan och lökringarna på bottnen. 

  5. Grädda pizzan ca 15 minuter i ugn (+ 225 °C). Krydda med peppar och toppa med mycket rucola. Servera pizzan omgående.

TIPS! Överbliven sås kan användas som bland annat pastasås och pålägg.
 
Recept Taina Tellman, foto Arto Vuohelainen, dryckesförslag Taina Vilkuna