Saffranskryddad botten lämpar sig utmärkt för två slags pizzor: fruktig ostpizza med vit sås och eldig skinkpizza med hemlagad tomatsås.
Se recept >
Ett ögonblick…
Många av nyårets salta bitar är lätta att laga eftersom de bygger på rester från julfirandet. Saffranskryddad botten lämpar sig utmärkt för två slags pizzor, nämligen fruktig ostpizza med vit sås och eldig skinkpizza med hemlagad tomatsås.
1/2 dl hett vatten
1/2 påse saffran
3 1/2 dl vatten
50 g jäst
2 tsk salt
10 dl mjöl
1 dl (90 g) smält smör
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
1 msk olivolja
1 burk hela tomater
1 dl grönsaksbuljong
1 msk tomatpuré
2 msk sweet chilisås
1 tsk salt
svartpeppar
1/2 tsk rökt paprikapulver
2 tsk torkad basilika
1 tsk socker
3 lökar
3 msk smör
2 msk socker
2 msk balsamättika (balsamvinäger)
1/4 tsk salt
6 små potatisar
2 vitlöksklyftor
150 g skinka
nymald svartpeppar
rucola
Börja med bottnen: Rör ner saffranet i hett vatten. Låt blandningen dra 10 minuter. Lös upp jästen i handljummet vatten (3 1/2 dl, se ovan). Slå i saffransblandningen och saltet. Rör ner mjölet. Tillsätt det smälta smöret. Låt degen jäsa till dubbel volym under en duk. Skär degen i två delar och kavla ut den på två ugnsplåtar täckta med bakplåtspapper.
Tillred såsen: Skala, hacka och bryn löken i olja. Slå i tomaterna och grönsaksbuljongen. Koka upp blandningen. Smaksätt med tomatpuré, chilisås, salt och peppar. Koka såsen ca 15 minuter. Krydda med paprikapulver och basilika. Blanda med en stavmixer tills blandningen är homogen. Stryk ut såsen på bottnen.
Gör fyllningen: Skala och skär löken i tunna skivor. Smält smöret och sockret i en panna. Slå i löken och låt blandningen dra ca 10 minuter. Tillsätt ättikan (vinägern) och koka upp blandningen. Slå blandningen på ett bakplåtspapper eller en tallrik och separera lökringarna med en gaffel. Låt blandningen vila.
Skala och skär potatisen och vitlöksklyftorna i tunna skivor med en osthyvel eller ”mandolin”. Bred ut skivorna på pizzabottnen. Rulla eller skär skinkan i bitar. Bred ut skinkan och lökringarna på bottnen.
Grädda pizzan ca 15 minuter i ugn (+ 225 °C). Krydda med peppar och toppa med mycket rucola. Servera pizzan omgående.