Brunchpizza

Vilket blir resultatet när man kombinerar frukost­ingredienserna yoghurt, skinka och ägg? Läcker brunchpizza för alla smaker, naturligtvis.

Ingredienser

  • 1,5 dl vatten


  • 15 g färskjäst

  • 0,5 tsk salt


  • 2 msk olivolja


  • ca 3 dl vetemjöl

Fyllning

  • 3 msk tjock turkisk yoghurt

  • 12 skivor lufttorkad skinka eller kallrökt lax

  • 250 g mozzarella

  • 250 g körsbärstomater

  • 4 dl bladspenat

  • 1,5 dl nyriven parmesan

  • flingsalt, svartpeppar mald i pepparkvarn

  • 3–6 ägg

Tillredning

  1. Lös upp jästen i ljummet vatten. Slå i saltet, oljan och mjölet. Knåda och kavla ut degen och låt den stiga till dubbel tjocklek (ca 30 min).

  2. Slå på ugnen (+250 °C). Tryck ut gasbubblorna ur degen och kavla ut den till en stor, tre medelstora eller flera små pizzabottnar. Placera bottnarna på en ugnsplåt täckt med bakplåtspapper.

  3. Bred ut yoghurten på pizzabottnarna och lägg därefter på skinka eller lax, mozzarellaskivor, tomater och spenat (spara en del av spenaten till serveringen). Strö riven parmesan, salt och svartpeppar på fyllningen. Knäck önskat antal ägg över pizzorna (genom att vika degkanten uppåt undviker du spill på bakplåten).

  4. Grädda pizzorna 5–15 minuter i ugnen. Gräddningstiden beror på pizzornas storlek och ugnens effekt. Dekorera de färdiga pizzorna med bladspenat.

Dryckesförslag
Brunchpizza

Brunchpizzans fylliga och något feta smak kan med fördel balanseras upp med ett friskt och syrligt italienskt mousserande vin. Prosecco har en okomplicerad framtoning som lämpar sig utmärkt till  pizzan och brunchens övriga rätter. Den som vill ha ett fruktigt mousserande vin med brända toner kan välja en mycket torr, torr eller halvtorr spansk cava.