Avokadobröd är enormt populära också utanför Australien. Den här trenddelikatessen uppiffad med ett pocherat ägg är garanterat brunchbordets okrönta drottning.
Kolla receptet >
Ett ögonblick…
Vilket blir resultatet när man kombinerar frukostingredienserna yoghurt, skinka och ägg? Läcker brunchpizza för alla smaker, naturligtvis.
Brunchpizzans fylliga och något feta smak kan med fördel balanseras upp med ett friskt och syrligt italienskt mousserande vin. Prosecco har en okomplicerad framtoning som lämpar sig utmärkt till pizzan och brunchens övriga rätter. Den som vill ha ett fruktigt mousserande vin med brända toner kan välja en mycket torr, torr eller halvtorr spansk cava.
1,5 dl vatten
15 g färskjäst
0,5 tsk salt
2 msk olivolja
ca 3 dl vetemjöl
Fyllning
3 msk tjock turkisk yoghurt
12 skivor lufttorkad skinka eller kallrökt lax
250 g mozzarella
250 g körsbärstomater
4 dl bladspenat
1,5 dl nyriven parmesan
flingsalt, svartpeppar mald i pepparkvarn
3–6 ägg
Lös upp jästen i ljummet vatten. Slå i saltet, oljan och mjölet. Knåda och kavla ut degen och låt den stiga till dubbel tjocklek (ca 30 min).
Slå på ugnen (+250 °C). Tryck ut gasbubblorna ur degen och kavla ut den till en stor, tre medelstora eller flera små pizzabottnar. Placera bottnarna på en ugnsplåt täckt med bakplåtspapper.
Bred ut yoghurten på pizzabottnarna och lägg därefter på skinka eller lax, mozzarellaskivor, tomater och spenat (spara en del av spenaten till serveringen). Strö riven parmesan, salt och svartpeppar på fyllningen. Knäck önskat antal ägg över pizzorna (genom att vika degkanten uppåt undviker du spill på bakplåten).
Grädda pizzorna 5–15 minuter i ugnen. Gräddningstiden beror på pizzornas storlek och ugnens effekt. Dekorera de färdiga pizzorna med bladspenat.