Enkel caesarsallad med tofu

Hemligheten med den enkla caesarsalladen är de knaperstekta tofukuberna som ersätter krutongerna. Rör ihop en skoglig tallbarrsmajonnäs som dressing till salladen.

Ingredienser

  • 200 g kallrökt tofu

  • 1 msk olja

  • 1 tsk rökt paprikakrydda

  • 1 tsk honung

  • 3−4 grönkålsblad

  • 0,5 kruka romainesallat

  • tallbarrsmajonnäs

  • 1 dl parmesanflingor

  • svartpeppar mald i pepparkvarn

Tillredning

  1. Torka av tofun och lägg en tyngd ovanpå den för en timme. Skär tofun i kuber och stek bitarna krispiga i matolja. Krydda med rökt paprikakrydda och honung.

  2. Skölja och torka av grönkålen och sallaten. Avlägsna grönkålens tjocka mitt. Riv kålen och sallaten till lämpligt stora munsbitar. Ta en stor skål och rör med en träslev ner tallbarrsmajonnäs med grönkålen. Gnugga hårt så att kålen blir mjuk. Tillsätt sallat och tofubitarna. Skär parmesanflarn och strö över tillsammans med svartpeppar ur pepparkvarn.

Recept Taina Tellman, foto Arto Vuohelainen

Dryckesförslag
Enkel caesarsallad med tofu

Överraska gästerna med att bjuda på ett aningen avkylt rödvin från södra Rhône som rimmar väl med den skogiga salladens barrsmak. Även många humlesorter har en arom som påminner om barr. Prova till exempel på ett IPA-öl som kryddats med humlesorterna antingen Mosaic, Simcoe eller Chinook.