När det gäller ananas på pizza finns det delade åsikter. Det här receptet är för dig som älskar ananaspizza, med skinka och gorgonzolaost!
Se receptet >
Ett ögonblick…
Visste du att citron passar bra i pizza? Prova, det kan hända att du blir överraskad! Ett mousserande vin från Italien passar naturligtvis utmärkt som sällskap.
Med sin känsliga arom behöver citronpizzan en elegant dryck som smakpar. Det mousserande vinet franciacorta från Lombardiet är överraskar med sin nyanserade karaktär och sin eleganta rostighet.
Ingredienser:
200 g crème fraîche
2 (á 125 g) burrataost
1–2 ekologiska citroner
2 tsk socker
2 tsk olivolja
50 g rucola
2 msk olivolja
½ tsk kvarnmald svartpeppar
Botten:
3 ½ dl (350 g) ljummet vatten
1 tsk (4 g) torrjäst
1 msk (18 g) fint havssalt
7,5–8 dl Tipo 00-mjöl
Gör pizzabottnet. Lös upp jästen i ljummet vatten och rör ner saltet. Tillsätt mjölet och knåda i ungefär 5 minuter. Täck degen med en fuktig bakduk eller plastfolie och låt vila i 10 minuter.
Fortsätt knåda degen i 10 minuter, tills den lossnar från bunkens kanter. Täck bunken med en fuktig duk eller plastfolie. Låt vila 3 timmar i rumstemperatur.
Dela den jästa degen i fyra delar. Rulla bitarna till bollar och låt dem jäsa övertäckta i ungefär 1 timme.
Värm en ugn med grillmotstånd till 275 grader (eller så varm som möjligt). Placera en pizzasten eller en upp- och nervänd ugnsplåt högst upp i ugnen. Du kan lägga pizzan direkt på plåten, använd inte bakplåtspapper för det antänds lätt i en het ugn.
Skär citronen i tunna skivor och strö socker över skivorna. Lägg olivolja i en varm stekpanna och stek citronskivorna tills de mjuknat och fått fin färg.
Lägg en degboll på en mjölad arbetsbänk. Pressa luften i degen från mitten och ut till kanterna. Tryck ut den till ett botten med en diameter på 30 centimeter. Ta hjälp av en rejäl mängd mjöl. Flytta över bottnen till en pizzaspade eller en tunn skärbräda.
Bred ut crème fraîche på bottnet, lägg några citronskivor ovanpå och strö över riven burrataost.
Grädda i 3–5 minuter eller tills ytan har fått fin färg. Avslutningsvis kan du strö över rucola, ringla över olivolja och krydda med svartpeppar.