Tillbaka
Recept

Citronpizza

Vegetarisk

Citronpizza

Vegetarisk
4 hrs+
4 personer
4 hrs+
4 personer

Visste du att citron passar bra i pizza? Prova, det kan hända att du blir överraskad! Ett mousserande vin från Italien passar naturligtvis utmärkt som sällskap.

Dryckesförslag

Med sin känsliga arom behöver citronpizzan en elegant dryck som smakpar. Det mousserande vinet franciacorta från Lombardiet är överraskar med sin nyanserade karaktär och sin eleganta rostighet.

Ingredienser

Ingredienser: 

  • 200 g crème fraîche 

  • 2 (á 125 g) burrataost 

  • 1–2 ekologiska citroner 

  • 2 tsk socker 

  • 2 tsk olivolja 

  • 50 g rucola 

  • 2 msk olivolja 

  • ½ tsk kvarnmald svartpeppar 

Botten: 

  • 3 ½ dl (350 g) ljummet vatten 

  • 1 tsk (4 g) torrjäst 

  • 1 msk (18 g) fint havssalt 

  • 7,5–8 dl Tipo 00-mjöl 

Tillredning
  1. Gör pizzabottnet. Lös upp jästen i ljummet vatten och rör ner saltet. Tillsätt mjölet och knåda i ungefär 5 minuter. Täck degen med en fuktig bakduk eller plastfolie och låt vila i 10 minuter. 

  2. Fortsätt knåda degen i 10 minuter, tills den lossnar från bunkens kanter. Täck bunken med en fuktig duk eller plastfolie. Låt vila 3 timmar i rumstemperatur. 

  3. Dela den jästa degen i fyra delar. Rulla bitarna till bollar och låt dem jäsa övertäckta i ungefär 1 timme. 

  4. Värm en ugn med grillmotstånd till 275 grader (eller så varm som möjligt). Placera en pizzasten eller en upp- och nervänd ugnsplåt högst upp i ugnen. Du kan lägga pizzan direkt på plåten, använd inte bakplåtspapper för det antänds lätt i en het ugn. 

  5. Skär citronen i tunna skivor och strö socker över skivorna. Lägg olivolja i en varm stekpanna och stek citronskivorna tills de mjuknat och fått fin färg. 

  6. Lägg en degboll på en mjölad arbetsbänk. Pressa luften i degen från mitten och ut till kanterna. Tryck ut den till ett botten med en diameter på 30 centimeter. Ta hjälp av en rejäl mängd mjöl. Flytta över bottnen till en pizzaspade eller en tunn skärbräda. 

  7. Bred ut crème fraîche på bottnet, lägg några citronskivor ovanpå och strö över riven burrataost. 

  8. Grädda i 3–5 minuter eller tills ytan har fått fin färg. Avslutningsvis kan du strö över rucola, ringla över olivolja och krydda med svartpeppar. 


Recept Mika Rampa, foto Timo Pyykkö, dryckesförslag Taina Vilkuna och Anri Lindström