Mikko ”Peltsi” Peltola äter allra helst middag mitt i naturen, där enkelhet är viktigare är finsmakeri. Fisk kan vandraren bära med sig också i torkad eller konserverad form.
Läs mer >
Ett ögonblick…
“Peltsis” succérecept, friluftsrisotto, gör du enkelt av några ingredienser. Packa några rotsaker i ryggsäcken: en bit rödbeta och kålrot, kryddor och en mörtkonserv. Vill du lyxa till det kan du lägga till parmesanost och färsk koriander.
5 dl vatten
1 grönsaksbuljongtärning
1 lök
1 (150 g) rödbeta
150 g kålrot
2 msk rypsolja
2 dl risottoris
1 burk (275/195 g) mörtkonserv (tomat & örter)
50 g parmesanost
1/2 kruka färsk koriander
Koka upp vattnet i en kastrull och tillsätt grönsaksbuljongtärningen.
Skala och finhacka löken. Skala rödbetan och kålroten. Skär rödbetan och kålroten i kuber på 1/2 cm x 1/2 cm.
Hetta upp oljan i en panna och tillsätt grönsakerna. Fräs i 5 minuter, eller tills de mjuknat något och fått färg.
Tillsätt riset och fortsätt fräsa en stund. Tillsätt grönsaksbuljongen lite i taget och rör om risotton lätt. Tillsätt mer grönsaksbuljong an efter som den absorberas i riset.
Tillsätt sist mörtkonserven och riven parmesanost. Dekorera med färsk koriander.
Recept Mika Rampa, foto Timo Pyykkö, dryckesförslag Taina Vilkuna och Anri Lindström