Bibimbap är en koreansk nationell delikatess, här i en utsökt vegetarisk version.
Se recept >
Ett ögonblick…
Varför inte laga koreansk pytt på ris, vegetabilier och griskött smaksatt med trendig gochujang-pasta.
Till den välsmakande koreanska rätten kan man servera fylligt rosévin med toner av röda bär. Välj gärna ett rosévin från området Bandol i Provence eller en frisk roséchampagne.
Rödvin av smaktypen bärigt & friskt balanserar upp den sötaktiga eldigheten hos chilipastan gochujang. Lätt avkyld gamay från Beaujolais och chilensk pinot noir är utmärka val till det välsmakande grisköttet.
200 g bruna champinjoner eller shiitakesvamp
200 g sockerärter
2 dl mungbönsgroddar
4 rädisor
1 salladslök
2 dl mogen majs (konserverad eller fryst)
1 msk rybsolja
4 ägg (ekologiska)
Marinad:
3 msk mirin-risvin
2 msk soja
3 msk sesamolja
1 msk rybsolja
socker
1 tsk riven färsk ingefära
Därtill:
1 sats gochujang-gris
Till serveringen:
8 dl kokt jasminris, koreansk gochujang-chilisås, soja, färsk koriander, sesamfrön
Börja med marinaden. Rör ihop mirin, sojan, oljan, sockret och ingefäran.
Skiva svampen och lägg den i marinaden. Låt blandningen dra cirka en halv timme i kylskåp.
Koka riset enligt anvisningarna på förpackningen.
Koka ärtskidorna tills de är mjuka. Skölj groddarna. Skiva rädisorna och salladslöken.
Låt marinaden rinna av från svampen och stek den sedan 2–4 minuter i panna eller på grill. Slå den överblivna marinaden över det kokta riset.
Fördela riset på fyra skålar. Lägg vegetabilierna, svampen och det skivade grisköttet i sektorer ovanpå riset. Täck med foliepapper.
Koka och dela de löskokta äggen. Placera ägghalvorna ovanpå portionerna. Toppa med koriander och eventuellt sesamfröer. Servera omgående med chilisås och soja. Låt gästerna själva blanda innehållet i skålarna.
Recept Sanna Kekäläinen, foto Reetta Pasanen, dryckesförslag Anri Lindström