Helstekt grisfilé

Grisfilé är både läcker och lättlagad. Helstekt behåller den sin saftighet. Servera gärna med morotsromesco och grillad hjärtsallat.

Ingredienser

  • 1 innerfilé av gris, ca 600 g

  • flingsalt

  • svartpeppar mald i pepparkvarn

  • örtolja

Tillredning

  1. Ställ köttet i rumstemperatur en halv timme före tillredningen. Avlägsna eventuella hinnor från köttet och gnid in det med salt och peppar. För in en stektermometer i köttets tjockaste del. Stek köttet 20–30 minuter på medelhög värme tills termometern visar + 70 °C. Alternativt kan köttet brynas och sedan ställas in i ugnen (+ 150 °C).

  2. Täck köttet med foliepapper och låt det vila 5 minuter före uppskärningen. Slå på örtolja.

Recept Sanna Kekäläinen, foto Reetta Pasanen, dryckesförslag Taina Vilkuna / Alko

Dryckesförslag
Helstekt grisfilé

Ytgrillningen i kombination med morotsromescons fyllighet sätter extra piff på rätten. Valet av mousserande vin faller på en fruktig cava med frisk syrlighet och mogna citrustoner.

Nyansrik och fruktig champagne med rostade toner rimmar också utmärkt med varmrätten.