Tillbaka
Recept

Karamelliserad gris

Karamelliserad gris

1 hrs 30 min
4 personer
1 hrs 30 min
4 personer

En skvätt cider räcker för att ge maträtten karamelliserad gris en mjuk fruktighet och härlig syrlighet.

Dryckesförslag

Som matdryck passar en torr och syrlig cider, samma som används i receptet.

Ingredienser
  • 600 g griskassler

  • 1 bananschalottenlök (eller 2 vanliga schalottenlökar)

  • 3 vitlöksklyftor

  • en liten bit ingefära

  • 1/2–1 röd chili

  • 1/2 dl rypsolja

  • 3–4 msk farinsocker

  • 1 1/2 dl torr syrlig äppelcider

  • 3 msk mörk sojasås

  • 2 stjärnanisar

  • 2 tsk salt

  • malen svartpeppar

Tillredning
  1. Tärna köttet. Skala och hacka schalottenlök, vitlök och ingefära.

  2. Hacka chilin. Fräs allt i olja i en panna.

  3. Tillsätt farinsocker. När det smält, tillsätt det tärnade köttet och bryn det en stund.

  4. Tillsätt cider och sojasås samt stjärnanis, salt och svartpeppar.

  5. Låt sjuda i cirka en timme tills köttet är färdigt och buljongen har kokat ihop.

Recept Janetta Kivistö/Mika Rampa, foto Kristiina Kurronen, dryckesförslag Taina Vilkuna och Anri Lindström