Karamelliserad svamp till risotto

Kombinera djärvt röd, fyllig amarone och svamprisotto.

Ingredienser

  • 200 g tärnad rensad svamp

  • 150 g skivad rensad svamp

  • 3 msk rybsolja

  • salt

  • svartpeppar mald i pepparkvarn

  • 1 skalad och skivad schalottenlök

  • 1 skalad och skivad vitlöksklyfta

  • 2 msk socker

  • 1 msk vatten

  • 2 dl amarone eller annat rödvin

  • 1 dl rödvinsvinäger

  • 2 tsk smör

Tillredning

  1. Börja med att tillreda de karamelliserade svamparna: Stek den tärnade svampen i en matsked olja ca 5 min. Smaka av med salt och peppar. Låt svampen vila en stund.

  2. Bryn schalottenlöken och vitlöken i en msk olja. Slå ihop dem med svampen.

  3. Slå sockret och vattnet i en liten kastrull. Värm blandningen och låt den koka ca 6 min. Tillför rödvinet och vinägern. Koka bort ca hälften av vätskan.

  4. Slå i svamp-lökblandningen och låt den koka ca 3 min.

  5. Stek den skivade svampen i en msk olja och slå den därefter i svamp-lökblandningen. Tillför smör. Täck över blandningen och håll den varm.

Recept på amaronerisotto hittar du här.