Tillbaka
Recept

Lammlägg

Lammlägg

60+ min
4 personer
60+ min
4 personer

Lammlägg är en stadig maträtt som är lätt att tillaga. Servera med potatispuré kryddad med manchego och ett glas moget rött vin. Njut av smaken!

Dryckesförslag

Moget rödvin rimmar utmärkt med aromerna i välkokt lammlägg. Välj gärna en fyllig reserva eller gran reserva från Rioja i Spanien. Vinet behöver inte lagras.

Ingredienser
  • 4 lammlägg

  • 4 msk smör-oljeblandning

  • salt

  • svartpeppar mald i pepparkvarn

  • 0,5 l köttbuljong

  • 5 dl rödvin

  • några timjankvistar

  • 4 schalottenlökar

  • 4 vitlöksklyftor

  • 4 paprikor (gärna olikfärgade)

  • 1/2 liten squash

  • 1 dl finfördelad bladpersilja

Sås

  • 8 dl spad

  • majsstärkelse eller mörk såsredning

  • svartpeppar mald i pepparkvarn, (salt)

Tillredning
  1. Ta ut läggen ur kylskåpet cirka en halv timme före till­redningen. Bryn dem i smör-oljeblandningen. Smaka av med salt och peppar. Flytta läggen till en ugnsform.

  2. Koka upp köttbuljongen och rödvinet i en kastrull.  Slå blandningen i ugnsformen och lägg på timjankvistar. Täck formen med aluminiumfolie.

  3. Stek läggen en dryg timme i ugn (+150 °C).

  4. Skala och tärna löken. Skala vitlöksklyftorna. Avlägsna paprikornas stamrester och fröer och tärna sedan paprikorna. Skiva squashen. Slå grönsakerna i ugnsformen.

  5. Fortsätt stekningen 30–45 min eller tills köttet lossnar från benen.

  6. Sila och avred spadet med majsstärkelse eller mörk sås­redning enligt anvisningarna på förpackningen. Smaka av med peppar och eventuellt salt. Servera läggen med manchegopuré och grönsaker. Garnera rätten med bladpersilja.