Lammlägg

Lammlägg är en stadig maträtt som är lätt att tillaga. Servera med potatispuré kryddad med manchego och ett glas moget rött vin. Njut av smaken!

Ingredienser

  • 4 lammlägg

  • 4 msk smör-oljeblandning

  • salt

  • svartpeppar mald i pepparkvarn

  • 0,5 l köttbuljong

  • 5 dl rödvin

  • några timjankvistar

  • 4 schalottenlökar

  • 4 vitlöksklyftor

  • 4 paprikor (gärna olikfärgade)

  • 1/2 liten squash

  • 1 dl finfördelad bladpersilja

Sås

  • 8 dl spad

  • majsstärkelse eller mörk såsredning

  • svartpeppar mald i pepparkvarn, (salt)

Tillredning

  1. Ta ut läggen ur kylskåpet cirka en halv timme före till­redningen. Bryn dem i smör-oljeblandningen. Smaka av med salt och peppar. Flytta läggen till en ugnsform.

  2. Koka upp köttbuljongen och rödvinet i en kastrull.  Slå blandningen i ugnsformen och lägg på timjankvistar. Täck formen med aluminiumfolie.

  3. Stek läggen en dryg timme i ugn (+150 °C).

  4. Skala och tärna löken. Skala vitlöksklyftorna. Avlägsna paprikornas stamrester och fröer och tärna sedan paprikorna. Skiva squashen. Slå grönsakerna i ugnsformen.

  5. Fortsätt stekningen 30–45 min eller tills köttet lossnar från benen.

  6. Sila och avred spadet med majsstärkelse eller mörk sås­redning enligt anvisningarna på förpackningen. Smaka av med peppar och eventuellt salt. Servera läggen med manchegopuré och grönsaker. Garnera rätten med bladpersilja.

Dryckesförslag
Lammlägg

Moget rödvin rimmar utmärkt med aromerna i välkokt lammlägg. Välj gärna en fyllig reserva eller gran reserva från Rioja i Spanien. Vinet behöver inte lagras.