Tillbaka
Recept

MasterChef Joonas pizza med kallrökt lax

MasterChef Joonas pizza med kallrökt lax

60+ min
4 personer
60+ min
4 personer

MasterChef 2011 Joonas Hämäläinens framgångsrecept är egenhändigt bakad pizza med läcker fyllning.

Dryckesförslag

Friska och syrliga italienska vita viner rimmar utmärkt med pizzans smakprofil. Välj en bekant pino grigio eller pinot bianco eller prova på ett lätt och örtigt vin gjort på någon av druvorna Vermentino, Verdicchio, Cortese, Friulano, Fiano, Garganega eller Ribolla gialla.

För ölvänner rekommenderas ett friskt och fruktigt veteöl med citrustoner.

Ingredienser
Fördeg
  • 3 dl vetemjöl
  • 2 dl kallt vatten
  • 10 g färskjäst

Deg
  • 5 dl vetemjöl
  • 1,5 dl kallt vatten
  • 20 g färskjäst
  • 3 tsk salt

Pizzafyllning bianco med sparris och kallrökt lax
  • 2 knippen grön sparris
  • 2 burkar crème fraîche
  • 2 bollar buffalomozzarella
  • 1 citron
  • 200 g kallrökt lax
  • dill
  • olivolja
  • salt
  • socker
  • svartpeppar
Tillredning
  1. Lös upp fördegsjästen i kallt vatten och slå i vetemjölet. Blanda omsorgsfullt och låt fördegen stå i rumstemperatur över natten täckt med en duk.

  2. Häll fördegen i en matberedare och slå i resten av vetemjölet. Lös upp resten av jästen i kallt vatten och slå jästblandningen i matberederaren. Mixa ingredienserna (medelhög hastighet, cirka 6 minuter). Låt degen vila 10 minuter.

  3. Slå i saltet och mixa ytterligare 6 minuter. Knådningstiden är den dubbla om degen knådas för hand.

  4. För över degen till en ren skål och täck över skålen med plastfolie. Låt degen stiga till dubbel höjd i rumstemperatur.

  5. Dela degen i fyra lika stora delar och forma delarna till kulor. Låt degkulorna jäsa till dubbel storlek under en duk.

  6. Tillred fyllningen. Tvätta citronen noga och riv ner skalet i crème fraîchen. Smaka av med salt, svartpeppar och en nypa socker. Bryt av den träiga änden av sparrisen och skala skaftet lätt om du så önskar. Skär sparrisen i ett par centimeter långa bitar och krydda med olivolja och salt.

  7. Kavla ut pizzadegen tunt och bred ut crème fraîche-blandningen. Placera ut mozzarellaskivor och sparris. Grädda pizzorna på förvärmd ugnsplåt i maximitemperatur 6–8 minuter eller tills pizzabottnen är gräddad.

  8. Riv den kallrökta laxen över de varma pizzorna och garnera med dill och en nypa salt.

Tips: Degen kan frysas in efter att den formats till kulor och före den stiger andra gången. Slå in kulorna i plastfolie för att undvika uttorkning.