Nöt- och aprikosfylld fläskfilé med kålrots- och morotschips

-

Ingredienser

  • 1 innerfilé av gris
  • salt, grovmalen svartpeppar
  • 6 st. torkade (mjuka) aprikoser
  • 50 g hackade valnötter
  • 50 g mjukt smör
till stekning
  • smör

Sås
  • 3 dl vatten
  • 1 dl torrt vitvin
  • 4 msk kalvköttsfond
  • 1 msk vit balsamvinäger
  • 4 st. stjärnanisar
  • 1 dl vispgrädde
  • 1 msk fint rörsocker
  • 2–3 msk majsredning
  • (salt)

Kålrots- och morotschips
  • 600 g kålrot
  • 600 g morötter
  • ca 1 l olja till fritering
  • salt

Tillredning

  1. Börja med såsbasen. Koka upp vattnet, vinet, kalvköttsfonden, balsamvinägern och stjärnanisarna i en kastrull. Sjud sedan spadet på svag värme medan köttet blir färdigt.
  2. Ta bort eventuella hinnor på filén, men lämna kvar det synliga fettet. Snitta filén djupt på längden så att den ena kanten förblir hel. Vik ut köttet oh tryck ut det lätt till en lite tunnare platta. Salta och peppra.
  3. Skär aprikoserna till så små bitar som möjligt. Blanda aprikosbitarna med nöthacket och det mjuka smöret. Bred ut fyllnigen i ett jämnt lager på filén. Bind upp köttet till en rulle med stekgarn.
  4. Bryn köttrullen i smör i en stekpanna. Flytta över rullen i en eldfast form och häll ungefär hälften av det spad du kokat i formen. Sjud ihop resten av spadet ytterligare.
  5. Stek köttet i 200-gradig ugn i 25–30 minuter beroende på tjockleken. Ös några gånger med spadet i formen. Vira in köttet i aluminiumfolie för en stund.
  6. Sila stekspadet och häll det i resten av spadet i formen. Tillsätt grädden och sockret. Red av med majsredning till lämplig tjocklek. Tillsätt vid behov salt.
  7. Skär upp köttet. Servera med tunna strimlor av kål- och morot som har friterats ca 5 minuter i olja.


Tips:

Den fyllda fläsk­filén passar också till de traditionella jullådorna.

Dryckesförslag
Nöt- och aprikosfylld fläskfilé med kålrots- och morotschips

Den fyllda fläskfilén går fint ihop med ale.

Om du föredrar vin väljer du en vit eller röd côtes du rhône.