Nötig dadel-linspaté

En läcker paté kan serveras varm eller kall med stekt shiitake, färska fikon och en fräsch sallad.

Ingredienser

  • 3 dl linser

  • 8,5 dl grönsaksbuljong

  • 2 vitlöksklyftor

  • 2 schalottenlökar

  • 1 msk rybsolja

  • 6 torkade dadlar

  • 2 dl krossade rostade val- eller hasselnötter

  • 1 tsk spiskummin

  • 0,5 tsk kanel

  • 0,5 tsk harissa

  • 0,5 tsk mald kardemumma

  • 2 stora ägg

  • 1 dl soja- eller havregrädde

Till serveringen

  • stekt svamp

  • skivade fikon

  • grönsallad och/eller groddblandning

Tillredning

  1. Skölj linserna och slå dem i en kastrull med grönsaksbuljong och skalad vitlök. Koka upp blandningen och minska därefter värmen. Låt blandningen puttra cirka 30 minuter under lock på svag värme. Koktiden för linserna anges på linsförpackningen.

  2. Häll bort eventuellt restvatten ur kastrullen. Slå linserna i en skål. Skala och hacka schalottenlöken och bryn den i olja cirka 5 minuter på svag värme.  

  3. Blanda ner de skivade dadlarna, nötterna och kryddorna med linserna. Mixa blandningen med en stavmixer eller i en blender till en grov massa. Smaka av med salt.

  4. Vispa äggen försiktigt. Rör ner grädden i äggen. Slå blandningen i linsmassan.

  5. Slå på ugnen (+175 °C). Slå patémassan i en smord fyrkantig ugnsform (volym ca en liter). Grädda patén nedtill i ugnen cirka 30 minuter eller tills den har stelnat. Patén kan serveras varm, ljummen eller kall. Servera med stekt svamp, fikon och sallad och/eller groddar.

Tips! Om du inte har en tillräckligt liten ugnsform kan du förminska utrymmet i en större med hjälp av en bit ihoprullad aluminiumfolie i ena änden av formen.

Här hittar du recept på Stekt shiitake.

Dryckesförslag
Nötig dadel-linspaté

Paténs aromer rimmar utmärkt med ett fylligt och kryddigt rödvin från Libanon eller Golanhöjderna eller med en gewürztraminer.

Ölvänner kan välja en nyansrik ale.