Överraska med hemlagad senap

Hemlagad senap lämpar sig för griljering av skinka och för smaksättning av bland annat strömming, sill och gravad lax.

Den som kan blanda och röra kan laga senap. Det lönar sig att prova sig fram via små testsatser med olika kryddor och smakämnen.

Basråvaran senapspulver, som utgörs av malda senapsfröer, finns att köpa i nästan alla dagligvaruaffärer. Pulvret blandas i allmänhet ut i vatten. Eftersom senapspulvret tenderar att bilda klumpar bör man röra om blandningen under hela tillagningen. Senapen kan göras fastare med bland annat majsstärkelse, eldigheten kan ökas med ättika eller vinäger och smaken kan förhöjas med till exempel öl eller madeira.

Smaken är som bekant delad som… Vissa tycker om eldig senap, medan andra föredrar en mildare variant. Senap gjord på endast senapspulver och vatten eller öl bränner på tungan. Om man vill ha mildare senap kan man ”tämja” den med exempelvis grädde eller ägg. Den som vill ge senapen personlig smak kan röra ner till exempel dragon eller någon annan örtkrydda, vitlök eller äppelmos.

Senap innehåller i allmänhet någon söt komponent så som socker, farinsocker eller honung. Senapens sötma beror på mängden sötningsmedel.

Senapen bör tillagas senast ett dygn före användningen och ställas in i kylskåp där smaken djupnar och mognar. Senap som innehåller ägg och/eller grädde håller högst ett par veckor i kylskåp.

Överbliven julsenap sätter angenäm piff på bland annat dressing och marinad.

Dryckesförslag

Senapskryddade rätter kan sköljas ner med exempelvis öl, cider eller vatten. Till senapsgriljerad skinka kan man med fördel servera ett medelfylligt rödvin med låg tanninhalt från till exempel Spanien.