Tillbaka
Recept

Pannpepparkakor

Vegetarisk
Laktosfri

Pannpepparkakor

Vegetarisk
Laktosfri
60 min
10 personer
60 min
10 personer

Baka fylliga söta och krispiga pannpepparkakor i ugnspanna och njut av de bästa sötebröden i lillajulstid tillsammans med getostmousse.

Dryckesförslag

Bästa drycken med pannpepparkakor och getostmousse är ett fylligt, kryddigt och aromrikt klosteröl. Ett torrfruktigt marsalavin eller ett ljust portvin värmer skönt.

Ingredienser
  • 2 ½ dl mjöl

  • ½ tsk soda

  • ½ tsk ingefära

  • 1 tsk kanel

  • ½ tsk nejlika

  • ½ tsk vanilj

  • ½ tsk salt

  • 125 g smör

  • 2 dl farinsocker

  • 1 ägg

  • 1 äggula

  • ½ dl sirap

För dekoration:
  • mandelflarn

Tillredning
  1. Värm ugnen till 180 grader. Smörj en ca 30 x 25 cm ugnsform. 

  2. Blanda torra ingredienser, kryddor och salt i en skål. 

  3. Vispa ägg och socker pösigt med elvisp. 

  4. Lägg i ägg och äggula och ringla därefter i sirap. Tillsätt de färdigt blandade torra ingredienserna och rör till en jämn smet.

  5. Häll smeten i formen i ett tunt lager och strö på mandelflarn. 

  6. Grädda i ugn i 20 minuter. Låt svalna och skär den ljumma kakan i åtta stänger. Skär ytterligare varje stång i fyra delar. Pepparkakorna håller sig i rumstemperatur i några dagar t.ex. övertäckta med bakplåtspapper.

Recept Taina Tellman, foto Arto Vuohelainen