Tillbaka
Recept

Pizza med ­karamelliserad fänkål och lök

Vegetarisk

Pizza med ­karamelliserad fänkål och lök

Vegetarisk
4 hrs+
4 personer
4 hrs+
4 personer

Pizzan med karamelliserad fänkål och lök som görs på en napolitansk pizzabotten är underbart god i sin enkelhet. Prova så får du se!

Dryckesförslag

Italienska ursprungssorter har ofta ett läckert drag av örter, som balanserar anis­aromerna från fänkålen. Välj ett högklassigt vin med druvan Garganega från regionen Soave till pizzan.

Ingredienser

Botten:

  • 31/2 dl fingervarmt vatten

  • 1 tsk torrjäst

  • 2–3 tsk fint havssalt

  • 7,5–8 dl Tipo 00-mjöl

Fyllning:

  • 1–2 st (300 g) fänkål

  • 2 lökar

  • 1 msk olivolja

  • 1 dl torrt vitt vin

  • 1 msk socker

  • 1/2 tsk salt

  • 1/4 tsk svartpeppar från kvarn

  • 2 mozzarellaostar (á 220/125 g)

  • 1 dl kalamataoliver (urkärnade)

  • 1 kruka färsk basilika

Tillredning
  1. Gör pizzabotten. Rör ner jäst och salt i det fingervarma vattnet. Tillsätt mjölet och knåda i ca 2 min. Degen blir bäst om den görs i köksmaskin. Täck degen med en fuktig duk eller plastfolie och låt vila i cirka 10 minuter. Fortsätt knåda degen i ytterligare 5 minuter tills den lossnar från bunkens sidor. Täck bunken med en fuktig duk eller plastfolie. Låt jäsa 3 timmar i rumstemperatur.

  2. Dela den jästa degen i fyra delar. Rulla dem till bollar, täck och låt jäsa i cirka 1 timme.

  3. Gör fyllningen. Skär fänkålen på längden i ca 1/2 cm skivor. Skala och klyfta lökarna. Hetta upp oljan i en panna och stek fänkålen och löken på svag värme i cirka 15–20 minuter tills de får lite färg på ytan. Tillsätt vitt vin och socker. Koka ihop i cirka 5 minuter tills all vätska har avdunstat. Smaksätt med salt och svartpeppar. Låt svalna.

  4. Sätt in en pizzasten överst i ugnen. Värm ugnen med grillmotstånd till 275 grader eller så het som möjligt.

  5. Lägg en degboll på en mjölad arbetsbänk. Tryck luften i degen från mitten ut mot kanterna. Sträck ut degen till en ­botten, 30 cm i diameter. Använd mycket mjöl så går det enklare. Flytta över ­bottnen på en pizzaspade eller en ­skärbräda i trä.

  6. Riv över en halv mozzarella. Tillsätt stekt fänkål och lök och några oliver. Låt pizzan glida från pizzaspaden på den heta pizzastenen. Grädda i 3–5 min eller tills ytan har fått vacker färg. Smaksätt med svartpeppar och basilika.

Tips: Du kan också låta degen jäsa över natten i kylen. Forma degen till fyra lika stora bitar och rulla dem tillbollar. Lägg degbollarna glest i en ugnsform så att det finns plats för dem att jäsa. Täck formen med plastfolie och ställ den i kylskåp. Ta ut degen ur kylen ungefär en timme innan du ska baka.

Tips: Om du inte har en pizzasten, kan du lägga en tom bakplåt upp och ner överst i ugnen. Du kangöra pizzan direkt på bakplåten.Använd inte bakplåtspapper, för det tänds lätt i den heta ugnen.

Recept Mika Rampa, foto Timo Pyykkö, dryckesförslag Taina Vilkuna och Anri Lindström