Pizza med lammkorv

Degen till helgens lyxiga pizza får stiga i lugn och ro och fyllningen består av mustig råkorv.

Ingredienser

Pizzadeg

  • 2 dl vatten

  • ca 15 g jäst

  • 0,5 tsk salt

  • 0,5 tsk socker

  • ca 5 dl durumvetemjöl

  • 2 msk olivolja

Tomatsås

  • 1 burk (140 g) tomatpuré

  • 1 dl färska hackade örter (oregano, timjan och/eller basilika)

  • 2 vitlöksklyftor

  • 2 msk olivolja

  • 2 msk farinsocker

  • 1 msk rödvinsvinäger

  • 0,5 tsk salt

  • 0,25 tsk svartpeppar

  • (två droppar tabasco)

Fyllning

  • 5–6 dl riven mozzarella

  • 300 g råkorv, lamm

  • 1 förp (200 g) mjuk getost

  • 1 ask (250 g) körsbärstomater

  • 1 dl skivade kronärtskockshjärtan

Till garneringen

  • färska örter (rosmarin och timjan)

Tillredning

  1. Värm vattnet handvarmt och lös upp jästen. Tillsätt salt och socker. Knåda in mjölet efter hand och fortsätt bearbeta tills degen är smidig och elastisk. Tillsätt oljan i slutet av knådningen. Låt degen stiga till dubbel storlek under duk, helst några timmar.

  2. Stjälp degen på ett mjölat arbetsbord och knåda bort luftbubblorna. Kavla ut flera olika stora tunna pizzabotten. Placera degplattorna på bakplåtspapper.

  3. Sätt in plåten i ugnen och värm upp till 250 grader.

  4. Blanda ihop ingredienserna till tomatsåsen. Bred ut tomatsåsen tunt på degplattorna. Strö över riven mozzarella. Kläm ut små kulor av lammkorv över pizzan. Ta med en sked små klickar getost och fördela på pizzan. Klyv körsbärstomaterna, skiva kronärtskockan och tillsätt som fyllning.

  5. Dra bakplåtspapperet med pizzorna på den heta plåten och stek i ugn cirka 10–12 minuter. Garnera med färska örter och servera genast.

Dryckesförslag
Pizza med lammkorv

Viner med viss syrlighet rimmar utmärkt med lammkorvspizza som har många syrliga komponenter (tomat, getost, kronärtskocka, ättika).

Pizzans följeslagare kan med fördel ackompanjeras av italiensk bärig och frisk sangiovese med körsbärstoner eller rödbärig pinot noir från Chile eller Nya Zeeland.