Tillbaka
Recept

Rödbets-smörbönspasta

Glutenfri
Vegan

Rödbets-smörbönspasta

Glutenfri
Vegan
60+ min
4 personer
60+ min
4 personer

En vacker rödbetshummus av smörbönor är ett utmärkt alternativ till traditionell hummus. Den läckra rödbetspastan passar både som dipp och pålägg på bröd. Smörbönspasta gör sig riktigt bra på en bit fröknäckebröd.

Dryckesförslag

Om du mumsar i dig rödbets-smörbönspastan tillsammans med fröknäckebröd, kan du med fördel skölja ner smulorna med en lätt lager – med eller utan alkohol.

Välj gärna rosébubbel som vin. Har du redan provat rosa italiensk prosecco?

 

Ingredienser
  • 1–2 (200 g) rödbetor

  • 1 förp. (400/240 g) färdigt kokta smörbönor 

  • 1 vitlöksklyfta

  • 2 msk olivolja

  • 1 tsk korianderfrön

  • 1 tsk salt

  • ½–1 tsk svartpeppar

Tillredning
  1. Koka rödbetorna cirka 45 min. under lock. Låt dem därefter svalna till rumstemperatur.

  2. Skala rödbetorna och klyv ner dem i en matberedare. Även stavmixer kan användas.

  3. Skölj smörbönorna och låt dem rinna av. Lägg bönorna och den skalade vitlöksklyftan i en skål. Tillsätt oljan och kryddorna och mixa blandningen till en homogen pasta.

Recept Mika Rampa, foto Johanna Myllymäki, dryckesförslag Anri Lindström/Alko