Nu är det inne med hemgjort knäckebröd. Knäckebrödet kryddat med tranbär formas till stjärnor lillajulen till ära.
Se recept >
Ett ögonblick…
Läcker rökt sik passar bra ihop med pepparkaka i en röra. Njut av sikröran med till exempel tranbärsknäcke.
Crème fraiche och citron ger röran av rökt sik lagom syrlighet, vilket friskar upp röksmaken. Därför passar också en fruktig, milt rostad champagne fullkomligt till tranbärsknäcke toppat med röran. Ett krispigt humligt IPA-öl eller en fräsch pils harmonierar fint med smakerna hos denna läckerhet.
500 g rengjord rökt sikt (hel sik på ca 750 g)
150 g färskost med gräslök
200 g crème fraiche
saften av en citron
en kruka finhackad dill
svartpeppar
salt enligt behov
För dekoration:
dill
(kräftstjärtar)
Rensa siken och avlägsna benen.
Stycka fisken med en gaffel och finfördela bitarna, men lämna också lite tuggmotstånd kvar.
Rör i färskost, crème fraiche, citronsaft och finhackad dill.
Rör om och krydda med peppar och salt enligt behov.
Dekorera med dill (och kräftstjärtar om du så vill).
Låt röran dra åt sig av smakerna ett par timmar övertäckt i kylskåp.
Servera med knäckebröd. Satsen ger cirka 6 dl färdig röra.