Tillbaka
Recept

Röra av rökt sik

Glutenfri

Röra av rökt sik

Glutenfri
60+ min
10 personer
60+ min
10 personer

Läcker rökt sik passar bra ihop med pepparkaka i en röra. Njut av sikröran med till exempel tranbärsknäcke.

Dryckesförslag

Crème fraiche och citron ger röran av rökt sik lagom syrlighet, vilket friskar upp röksmaken. Därför passar också en fruktig, milt rostad champagne fullkomligt till tranbärsknäcke toppat med röran. Ett krispigt humligt IPA-öl eller en fräsch pils harmonierar fint med smakerna hos denna läckerhet.

Ingredienser
  • 500 g rengjord rökt sikt (hel sik på ca 750 g)

  • 150 g färskost med gräslök

  • 200 g crème fraiche

  • saften av en citron

  • en kruka finhackad dill

  • svartpeppar

  • salt enligt behov

För dekoration:

  • dill

  • (kräftstjärtar)

Tillredning
  1. Rensa siken och avlägsna benen. 

  2. Stycka fisken med en gaffel och finfördela bitarna, men lämna också lite tuggmotstånd kvar. 

  3. Rör i färskost, crème fraiche, citronsaft och finhackad dill. 

  4. Rör om och krydda med peppar och salt enligt behov. 

  5. Dekorera med dill (och kräftstjärtar om du så vill). 

  6. Låt röran dra åt sig av smakerna ett par timmar övertäckt i kylskåp. 

  7. Servera med knäckebröd. Satsen ger cirka 6 dl färdig röra.

Recept Taina Tellman, foto Arto Vuohelainen
Glögg sour med körsbärstoner
Får det lov att vara en kall och frisk glögg? Drycken lämpar sig utmärkt som exempelvis fördrink på julfesten.

Kolla receptet >