Tillbaka
Recept

Tranbärsknäcke

Vegetarisk

Tranbärsknäcke

Vegetarisk
40 min
10 personer
40 min
10 personer

Nu är det inne med hemgjort knäckebröd. Knäckebrödet kryddat med tranbär formas till stjärnor lillajulen till ära. Servera tranbärsknäckebrödet med t.ex. röra av rökt sik.

Dryckesförslag

En fruktig, milt rostad champagne fullkomligt till tranbärsknäcke toppat med röra av rökt sik. Också ett krispigt humligt IPA-öl eller en fräsch pils harmonierar fint med smakerna hos denna läckerhet.

Ingredienser
Cirka 60–70 knäckebröd:
  • 2 ½–10 dl vetemjöl

  • 1–1 ½ dl rågmjöl

  • ½ dl krossade torkade tranbär

  • ½ tsk salt

  • 70 g smör

  • 1 dl vatten

Tillredning
  1. Värm ugnen till 225 grader. Blanda mjölsorterna och de krossade tranbären med varandra. 

  2. Smält smöret. 

  3. Blanda mjölet i fingervarmt vatten, tillsätt smält smör och rör om till en jämn massa. 

  4. Mjöla bakbordet med vetemjöl, kavla degen till en mycket tunn platta (30 x 40 cm) och ta ut knäckebrödspepparkakor med en pepparkaksform (knäckebröden på bilden är cirka 4 cm i diameter). 

  5. Grädda knäckebröden i ugn i 6–7 minuter tills kanterna fått färg. 

  6. Låt svalna och servera med röra.

Recept Taina Tellman, foto Arto Vuohelainen